fallback

Цените на производител отчетоха спад на месечна база

На годишна база общият индекс на цените на производител през юли 2009 г. усилва спада си до 10,6%

11:25 | 28.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Общият индекс на цени на производител през юли 2009 г. е с 1% под равнището на предходния месец, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Увеличение на цените е регистрирано в преработващата и в добивната промишленост - с 0,9%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ има намаление със 7,6%.

За сравнение през юни общият индекс на цените на производител отчете ръст от 0,5% на месечна база, а на годишна намаля със 7,3%.

В добивната промишленост по-съществено увеличение на цените спрямо юни се наблюдава при добива на метални руди - с 2,6%. В преработващата промишленост намаление е регистрирано при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2%, а увеличение при производството на химични продукти - с 3,5%.

На годишна база общият индекс на цените на производител през юли 2009 г. намалява с 10,6%. В добивната промишленост цените намаляват с 19,2% спрямо съответния месец на 2008 г., в преработващата промишленост - с 12,2%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,2%.

В преработващата промишленост по-съществен спад на цените спрямо юли миналата година има при производството на основни метали - с 25,8% и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 13%, а увеличение на цените се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 12,4%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 12,3%.

Данните на НСИ показват още, че индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юли е с 0,9% под равнището от предходния месец. Увеличение на цените има в добивната промишленост - с 1,2%, и в преработващата промишленост - с 2,2%, а намаление е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,6%.

На месечна база в преработващата промишленост увеличение на цените се наблюдава при производството на химични продукти - с 1,4%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0,8%, докато по-значително намаление на цените е отчетено при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2,9%. В добивната промишленост има увеличение на цените спрямо предходния месец при добива на метални руди - с 4,1%, докато при добива на въглища цените намаляват с 2,1%.

На годишна база индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юли намалява с 9%. В добивната промишленост цените спадат с 14,5%, в преработващата промишленост - с 12,4%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,4%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо юли 2008 г. има при производството на основни метали - с 32,1%; производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,3%; производството на хранителни продукти - с 6%. Увеличение на цените се наблюдава при производството на напитки - с 6,7%; производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 6,2%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:43 | 07.09.22 г.
fallback