fallback

Рудодобивът в Мадан се стабилизира при покачващите се цени на металите

Котировките на оловото и цинка през последния месец показват устойчиви цени и стойности, които сочат преодоляване на най-критичните нива по време на кризата

09:09 | 27.08.09 г.

Състоянието на рудодобива в Мадан се стабилизира, ако се запазят сегашните цени на металите и тенденцията за повишаване на стойностите, смята Валентин Гаджев, изпълнителен директор на Горубсо - Мадан.

По негова оценка котировките на оловото и цинка през последния месец показват устойчиви цени и стойности, които сочат преодоляване на най-критичните нива по време на кризата.

При последните цени на оловото, достигащи над 1900 долара за тон и на цинка над 1800 се правят по-оптимистични финансови прогнози за Горубсо - Мадан.

Според Гаджев, цитиран от БТА, рентабилността на производството в дружеството се осигурява при цени на металите над 1700 долара за тон, докато при кризата котировките преди година се сринаха до около 900 долара. За да се натоварва капацитетът на флотационната фабрика в Рудозем, дружеството приема за преработка турска руда. Очаква се да пристигне нова доставка от около 1000 тона руда от турския район Чанаккале.

Според най-оптимистичните сценарии от октомври може да се пристъпи към възстановяване на рудодобива и на затворения след кризата рудник "Димов дол" в Рудозем. Изпълнителният директор на "Рудметал" в Рудозем заяви, че подновяването на добива в мината е възможно, ако се запазят стабилните цени на металите и се получи очакваната финансова помощ от икономическото министерство.

"Рудметал" кандидатства за 500 хил. евро помощ за подпомагане на предприятия с финансови затруднения в резултат на световната криза. "Димов дол" прекрати рудодобива от началото на годината заради неблагоприятната конюнктура на пазара на метали. Мината се поддържа от дружеството в режим на консервация, за да се поднови производството при по-благоприятна среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
fallback