fallback

Преглед на печата за 26 август

07:55 | 26.08.09 г.

Банките вече няма да могат да залагат "капани" при заемите в. Сега

Хората, които теглят ипотечен кредит, ще получават ясна и подробна информация за условията му и ще могат да сравнят офертите на различните банки. Всички финансови институции ще са длъжни да попълват общ формуляр, в който по един и същи начин ще се представят лихвата, размерът и датите на погасителните вноски, годишният процент на разходите, общата дължима сума, всички такси и лихви при закъснение с вноската или при предсрочно погасяване.

Това предвижда проектозаконът за потребителския кредит, изготвен от Министерството на икономиката. Той трябва да въведе евродиректива за потребителските заеми и да влезе в сила най-късно до юни 2010 г. Законът се отнася главно за потребителските заеми в размер от 400 лв. до 147 000 лв., но няколко негови разпоредби засягат и ипотечните заеми в този размер.

Триумвират ще управлява пътната агенция в. Сега

Трима души ще носят цялата отговорност за успехите или неуспехите на Национална агенция "Пътна инфраструктура"(НАПИ). Агенцията, която от миналата есен стана пряко подчинена на премиера, ще мине на подчинение на строителния министър и ще се ръководи само от тричленен управителен съвет. Тези промени в Закона за пътищата вчера бяха одобрени от ресорните комисии в парламента и днес влизат за първо четене в пленарна зала.

Синдикатите: Данък “лукс” за богатите в. Стандарт

Данък "лукс" за богатите българи поискаха синдикатите. Всички с доходи над 5 бона на месец да плащат допълнителен налог, предлага "Подкрепа". Насред криза е нормално по-заможните да поемат и по-голямо бреме, мотивира се вицепрезидентът на синдиката Димитър Манолов. Другата идея на хората на д-р Константин Тренчев е да се облагат еднократно и скъпите играчки на богаташите. Става въпрос за яхти, самолети и други екстри. Бизнесът склони за данък "яхти", но скочи срещу второ облагане на доходите. Безумно е един път да си плащаме плоския данък от 10%, а после и втори, коментираха предприемачи. Икономиката излиза на светло при сваляне на данъците и това е по-сигурният начин да се напълни хазната, а не обратното, каза зам.-шефът на КРИБ Лукан Луканов.

Бизнесът дава звезди на хотели в. Стандарт

Туристическият бранш ще участва в даването на звезди на хотелите и лицензи на туроператорите. Това предвиждат промени в закона за туризма, които гледа днес Министерски съвет. Представители на хотелиерите и агенциите участват в държавно-обществения Национален съвет по туризъм, който вече ще бъде към икономическото министерство. Именно към този орган ще бъдат и експертните комисии по регистрация на туроператори и туристически агенти и по категоризация на туристическите обекти. С промените в закона Държавната агенция по туризъм се закрива.  

Без ръст на осигурителните прагове в браншовете в криза в. Дневник

Минималните осигурителни прагове в металургията, строителството и текстилната промишленост не трябва да се увеличават през 2010 г. За това ще настояват браншовите организации в предстоящите през септември преговори със синдикатите за нивата на доходите догодина. Мотивите на работодателите са, че тези три отрасъла са сред най-засегнатите от кризата, а допълнителното натоварване на фирмите може да доведе до още съкращения и увеличаване на сивата икономика.

Изпълнителният директор на Асоциацията на металургичната индустрия Политими Паунова заяви, че праговете не трябва да се променят, защото металургичните предприятия работят "на светло", а средната заплата в бранша е 1000 лв. В момента минималният праг е 280 лв. при минимална заплата за страната от 240 лв. Тези възнаграждения обаче се дават само при временни назначения на неопитни работници, обясни Паунова.

Транспортното министерство проверява бързата продажба на "Летище Търговище" в. Дневник

Транспортното министерство проверява защо толкова бързо "Летище Пловдив" е изпълнило решението на правителството на Станишев за продажбата на летище"Търговище", съобщиха от ведомството. Миналият петък аерогарата бе спечелена за 480 хил. лв. от двадесетгодишния Иво Красимиров Петров, собственик на "Летище Търговище 2009". Началната цена бе 445 235 лв. "Тракия ер", "Ерпорт секюрити клирънс" и "Драгажен флот Свищов", която е концесионер на пристанище Свищов, се оказаха с пропуски в документите и не бяха допуснати до отваряне на офертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:17 | 01.09.22 г.
fallback