fallback

Държавата може да връща заема на НЕК от БНП Париба от 250 млн. евро

През юни и юли финансовият резултат на НЕК е положителен, като печалбата за юли е 9 млн. лв.

16:49 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Синдикираният заем на Националната електрическа компания (НЕК) от „БНП Париба“ в размер на 250 млн. евро, който, както стана известно вчера, поради влошеното финансово състояние на НЕК стана предсрочно изискуем (по желание на кредиторите), в краен случай може да бъде платен от държавния резерв, съобщи днес пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Министърът уточни, че по заема няма държавни гаранции и държавата всъщност не е длъжна да го плаща, но НЕК е държавна и на практика това е един от изходите от създалата се ситуация.

Другият, по-вероятен, вариант относно заема е, по думите на министъра, да се договорят с банките нови условия за връщането му, т.е. по-високи лихви. Вчера се разбра, че тези лихви биха могли да се увеличат значително, но стремежът ще е разликата със сегашните лихвени нива да не е голяма.

Същевременно във връзка с изказаните вчера твърдения на ръководството на Български енергиен холдинг (БЕХ) и в частност от зам.-председателя на съвета на директорите Тенчо Попов относно недобрата работа на директорите на НЕК Любомир Велков и Мадрик Папазян, довела до финансови загуби, в резултат на което предстои уволнението им, въпросните директори официално коментираха обвиненията, наричайки ги „несъстоятелни“.

По-конкретно, в аргументите на все още действащите директори на НЕК се казва, че отрицателният финансов резултат, с който приключи полугодието НЕК ЕАД (42,2 млн .лв.), е изцяло следствие на неадекватната ценова политика на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) спрямо компанията през последните две години.

От НЕК посочват, че "влошената икономическа ситуация в региона от края на 2008 г., станала причина за срив на потреблението на електроенергия и съответно на цените за износ, не позволи да се компенсират последиците от пагубната ценова политика на ДКЕВР, както това се правеше през последните години".

Като част от антикризисните мерки на компанията в началото на юни ръководството й е взело решение за съкращаване на инвестиционните и административни разходи за годината с 53 млн. лв.

Освен това, според последните данни, през месеците юни и юли финансовият резултат на НЕК е положителен, като печалбата за последния отчетен месец – юли, е 9 млн. лв, а за седемте месеца на годината загубата е намалена на 33 млн. лв.

В заключение Велков и Папазян посочват, че „за очертаващата се неблагоприятна ситуация за НЕК са информирали ръководството на БЕХ и ДКЕВР още през декември 2008 г., включително и за опасността банките-кредиторки да обявят вземанията си за предсрочно изискуеми, но не са предприети действия, независимо че Тенчо Попов, който сега ги критикува, е специалист по „антикризисен мениджмънт“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 08.09.22 г.
fallback