fallback

Преглед на печата за 25 август

08:18 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Същинските плащания по оперативни програми пак се отлагат

в. Дневник

Европейската комисия отново е отхвърлила оценките за съответствие на оперативните програми "Техническа помощ", "Транспорт", "Конкурентоспособност" и "Административен капацитет". Говорителят на комисията Денис Абът посочи като причина "продължаващите сериозни слабости" на унифицираната система за управление и информация, която следи исканията за плащания по програмите и разпределените средства от тях. В следващите дни ще стане известно и дали ще бъде отхвърлена оценката за съответствие на програмата "Човешки ресурси". България все още не е изпратила в Брюксел оценките по "Околна среда" и "Регионално развитие", защото те не са напълно готови, както каза неотдавна зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Димитър Ангелов ще е новият шеф на АЕЦ "Козлодуй"

в. Новинар

Главният инженер на 5-и и 6-и реактор Димитър Ангелов ще е новият директор на АЕЦ "Козлодуй" на мястото на подалия оставка Иван Генов. Това съобщи днес премиерът Бойко Борисов при откриването на хипермаркет в столицата. Междувременно стана ясно, че Ромео Петров ще бъде новият зам. изпълнителен директор на на Мини "Марица-изток".

Всеки пети няма да може да си плаща кредита

в. Новинар

Лошите кредити продължават да се увеличават, съобщи в понеделник изпълнителният директор на консултантската компания „Кредит Център” Тихомир Тошев. Към момента те са над 6 процента от всички отпуснати заеми в страната. По думите му това се дължи на финансовата криза, заради която безработицата нараства, доходите на хората намаляват и това прави по-трудно обслужването на кредитите им. Според експерти обаче до края на годината нивата на лошите заеми може да стигнат и дори да минат 20 процента.

Свиват с 15% администрацията

в. Стандарт

Поставил съм цел до 1 януари да бъдат съкратени 15% от чиновниците в Министерството на финансите, обяви вицепремиерът Симеон Дянков. След това ще се тръгне и към оптимизиране на системите в Агенция "Митници" и Националната агенция за приходи. Предстои да се направи цялостна административна реформа. За целта от две седмици вече се прави преглед на всички функции в Министерството на финансите. Така ще се види кои дирекции с какво се занимават и дали има конфликт на интереси и дублиране на функции. Ще се види къде има недостиг на хора и кои отдели са със затихващи функции.

Съкращават близо 300 души в пристанище Бургас

в. Новинар

275 служители на пристанище Бургас ще бъдат съкратени до края на годината, съобщиха от морския порт. Причина за освобождаването на работниците е драстичното намаление на товарите с над 1,2 млн. тона, които се обработват на морското пристанище, коментира изпълнителният директор на порта Аргир Бояджиев. Очаква се работниците да бъдат съкращавани поетапно, като първоначално в края на септември ще бъдат освободени 150 души.

Строителният министър взима пътната агенция

в. Сега

Пътната агенция, която сега е на пряко подчинение на премиера, ще премине към министъра на регионалното развитие. Това предвижда проект за промени в Закона за пътищата, внесен от четирима депутати от ГЕРБ. Поправките са съгласувани с министър Росен Плевнелиев. Предвижда се агенцията да има само управителен съвет вместо сегашните две нива - изпълнителен директор с двама заместници и надзорен съвет над тях. Промяната се прави за по-икономично и по-оперативно управление на НАПИ.

Двадесетгодишен купи летище Търговище за 480 хил. лв.

в. Дневник

Летище Търговище беше продадено за 480 хил. лв. на "Летище Търговище 2009", собственост на 20-годишния Иво Петров. Компанията се оказа единствената, чиято оферта беше допусната до участие в търга на 20 август, обявен от летище Пловдив. Петров не беше открит за коментар за намеренията му как ще развива летището. То беше прехвърлено в активите на летище Пловдив, след като германската "Фрапорт" взе на концесия тези във Варна и Бургас. Началната тръжна цена е била 445 235 лв., а предложения подават още "Тракия ер", "Ерпорт секюрити клирънс" и "Драгажен флот Свищов", която е концесионер на пристанище Свищов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:32 | 24.08.09 г.
fallback