fallback

Социалният министър: Няма основание за задържане на минималната заплата

Според Тотю Младенов в условията на криза недобросъвестни работодатели могат да осигуряват работниците си на минимална заплата и така да се увеличи делът на сивия сектор

14:35 | 24.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

"След 2010 г. няма основания да се поддържа минималната работна заплата в страната", смята социалният министър Тотю Младенов.

Той се мотивира, че в условия на криза работодателите са принудени да преминат към заплащане на минимална работна заплата с цел запазване на работните места.

Това според Младенов ще даде възможност и на недобросъвестните работодатели да осигуряват работниците си на минимална работна заплата и до увеличаване дела на сивия сектор.

"По този начин няма да има и увеличаване на минималните осигурителни прагове, а оттам съответно и на приходите към Националния осигурителен институт", каза още министърът, цитиран от Dnes.bg.

"Ако минималната работна заплата се запази на ниво от 240 лв. догодина, след като си платят данъците, хората, които я получават, ще живеят под прага на бедност", коментира още той.

По изчисления на социалното министерство прагът на бедност догодина ще бъде 216 лева, а след плащане на данъците на тези хора ще им остават 190 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:25 | 09.09.22 г.
fallback