fallback

Юли донесе надежди за стабилизиране на трафика на летище София

Общите резултати все още са по-ниски в сравнение с миналата година, но се наблюдават и положителни тенденции

11:41 | 24.08.09 г.

След два трудни месеца юли възвърна надеждите за стабилизиране на трафика на летище София, съобщиха от пресцентъра на летището. Общите резултати все още са по-ниски в сравнение с юли миналата година, но се наблюдават и положителни тенденции при международните редовни линии, които обхващат над 90% от пътникопотока на столичното летище. 

Чуждестранните авиокомпании, които изпълняват целогодишни полети по разписание до и от София, са превозили с 8,3% повече пътници в сравнение със същия период на 2008 г. При българските авиопревозвачи също се наблюдава подобрение в сравнение с предишните кризисни месеци. По вътрешните линии до черноморските летища през юли са пътували с 13% повече пасажери, отколкото през същия месец на миналата година.

Известно оживление има и в бизнес авиацията въпреки сезона на летните почивки. През юли броят на полетите е със 70 повече от „деловия” месец юни, макар че е все още рано да се говори за преодоляване на кризата поради спада от 9% на годишна база, посочват от летището.

Свиването на световния стокообмен продължава да оказва негативно влияние върху авиационните товарни превози, който е най-критично засегнатият сектор в индустрията. Това се сочи като причина и за продължаващия спад на товаропотока на летище София – в по-голяма степен при специализираните превози с товарни самолети, където обработените обеми драстично са намалели.

Общо през юли 2009 г. на летище София са кацнали и излетели 4146 въздухоплавателни средства, което е с 5,5% по-малко спрямо 4389 през юли 2008 г.

За същия период са изпратени и посрещнати 292 752 пътници – само с около 5 хиляди по-малко от предходната година, основно по туристически чартъри, посочват от летището.

Обработените през юли товарни и пощенски пратки са 1142 т, което е спад от 33% от тонажите през същия месец на 2008 г.

Най-натоварен през месеца е бил последният петък (31 юли), когато през двата терминала на летището в столицата са преминали общо 10 783 пътници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
fallback