fallback

Пазарът направи крачка назад за първи път от 5 седмици насам

Търговията беше изцяло подвластна на развитията на международните капиталови пазари

14:56 | 21.08.09 г.

Последните пет работни дни донесоха пасив за българските акции, като SOFIX регистрира първи седмичен спад за последните пет работни седмици.

Индексът изгуби 2,45 на сто от понеделник до петък и днес затвори при ниво 443,2 пункта. От своя страна BG40 падна с 0,7% до 125,71 пункта.

Търговията беше изцяло подвластна на развитията на международните капиталови пазари, като българските акции плътно следваха западните борси и станахме свидетели на повишени търговски обеми.

Осем компании от състава на SOFIX направиха седмично рали, а останалите 12 понижиха оценките си.

С най-голям ръст от състава на сборния индекс на блу-чиповете са акциите на Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ (+9%) и Оргахим (+3%), а с най-голям спад – Албена АД (-11%) и Индустриален Холдинг България (-7,3%).

„Намираме се в ситуация, когато инвестирането в акции носи значителен риск в краткосрочен план. От една страна имаме подценени акции, които направиха значителни ръстове през последните седмици, но от друга опасност крият както предстоящите макроикономически данни в България, така и развитието на фондовите пазари навън“, коментира за Investor.bg Александър Пеев, анализатор в Балканска Консултантска Компания.*

В понеделник стана ясно, че рецесията в България се ускорява, като БВП се е свил с по-бърз темп през второто тримесечие спрямо спада през първото. За април-юни българската икономика произведе реално с 4,8% по-малко стоки и услуги в сравнение с април-юни 2008 година. Спадът на БВП през първото беше 3,5 на сто. Данните съвпаднаха със средната оценка на икономисти и анализатори.

Данните показаха, че свитото индивидуално потребление с над 8 на сто е основен фактор за засилване на спада на БВП през второто тримесечие, а колективното потребление (държавните разходи) се увеличава с 10,9 на сто и влияе положително на растежа чрез предпазване от по-голям спад на крайния БВП.

Това кара много анализатори да считат, че ако не се подобрят останалите компоненти на формирането на БВП, то до края на годината спадът на икономиката ще продължи да се засилва поради планираното свиване на държавните разходи от новото правителство.

„Подкрепям мнението на колеги, че издуването на държавните разходи при старото правителство и внезапното им намаляване от страна на новото ще свие драстично БВП и данните за икономиката ще предизвикат уплаха сред инвеститорите. Управляващите трябва да вземат мерки относно износа и преките чуждестранни инвестиции, които са особено чувствителни за развитието на българската икономика. В същото време играчите на борсата очакват и размразяване на спрените европейски средства, които да са опора за икономиката“, каза Пеев.

Другата по-значима новина бе тази за промените в ръководството на Българска народна банка (БНБ). Шефът на централната банка подаде оставка в четвъртък, която бе одобрена от Народното събрание, но впоследствие Стоян Мавродиев от ГЕРБ внесе в НС проект за решение за преизбиране на Иван Искров за управител на БНБ. В тази връзка Светозар Абрашев от София Интернешънъл Секюритиз изрази мнение пред Investor.bg, че евентуалното преизбиране на Искров „би внесло допълнителна стабилност на капиталовия пазар, тъй като промяна в ръководството на централната банка на настоящия етап носи напрежение“.

„Кой финансист ще бъде гуверньор на БНБ не оказва никакво влияние върху банковата система и оттам върху капиталовия пазар. Това е просто една процедура на законосъобразност. Нека да не забравяме, че сме във валутен борд и нещата се различават от САЩ, където Федералният резерв оказва значително влияние“, коментира от своя страна Александър Пеев.

Представянето на световните борси бе разнопосочно – докато азиатските борси регистрираха най-силния си седмичен спад за последните два месеца, то американските акции се движат почти без промяна за седмицата, като за окончателното им представяне ще има яснота след края на днешната сесия зад океана.

„Темпът на ръст на акциите през последните месеци отвъд океана намалява, инвестициите в рискови активи в щатските фондове се увеличават, а чувствителните за борсата данни за безработицата и увеличаващият се дълг на САЩ допълнително усилват усещането за корекция на американския пазар. Нещо повече – септември и октомври месец идват, а американците са уязвими през тези два месеца още повече, че нивата на индексите ще се окажат без изменение за последната година, което ще накара американците да си направят равносметка дали икономиката им през следващите години ще отбелязва плавни ръстове и дали ще наблюдаваме т.н. W-образна форма. Това е напълно възможно, след като държавната намеса беше изключително голяма за известен период от време, а на пазарните сили като че ли им трябваше повече време да реагират на намесата и да коригират неефективностите, съсредоточени предимно на пазара на ипотечните кредити“, каза анализаторът от Балканска Консултантска Компания.

„Поради всички тези причини инвеститорите на БФБ трябва да съобразят много внимателно хоризонта си. Рисковете през идващите месеци са огромни – индексите могат както да се качат внезапно, така и да се понижат. През есента на 2007 г. те вече отстъпваха, а икономиката отбелязваше ръстове, сега може да стане и обратното. В средносрочен план 1-2 години и особено в дългосрочен инвеститорите ще бъдат напълно удовлетворени от доходността“, завърши Пеев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
fallback