fallback

Представител на ГЕРБ официално предложи преизбирането на Искров

Според Стоян Мавродиев е необходима приемственост в работата на БНБ в условия на криза

12:01 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Стоян Мавродиев е внесъл в деловодството на Народното събрание (НС) проект за решение за преизбиране на Иван Искров за управител на БНБ.

"За запазването на финансовата и макроикономическата стабилност на страната, е необходима приемственост в работата на БНБ и в управлението и мениджмънта на БНБ в условия на криза. Искров е доказал своя професионализъм", заяви Мавродиев.

"Желаем да дадем възможността за приемствеността. Актът на оставката на Иван Искров доказва висок морал и уважение към законите на страната, което ние не можем да уважим", каза още той.

По-рано днес стана ясно, че Искров е подал оставка, която беше приета от управляващите.

Малко след това от ГЕРБ заявиха, че не е изключено Искров да бъде предложен отново за управител на БНБ, въпреки че преизбирането му преди изборите беше оспорено, както и изборът на подуправителя Николай Неновски. Според Парламентарната комисия по бюджет и финанси за Неновски е ясно, че избирането преди определение срок е неоснователно, но за Искров имало оправдателни причини.

След новината за оставката на шефа на централната банка бившият премиер и председател на БСП Сергей Станишев коментира, че постъпката на Искров го изненадва и продължи задочния си словесен двубой с настоящия министър-председател Бойко Борисов по темата „лов на вещици“. 

„Очевидно е имало определен натиск или най-малко нереална атмосфера за работа на Иван Искров, защото смятам, че управителят на БНБ през последните години се доказа като човек, който пази стабилността на банковата система и съм обезпокоен от този факт“, каза Станишев.

Попитан дали е имало среща между премиера Бойко Борисов и Иван Искров, Стоян Мавродиев каза, че няма информация за такава среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 03.09.22 г.
fallback