fallback

ГЕРБ: Искров е професионалист, може пак да бъде избран

Управляващите обаче казват, че има и други много добри финансисти и икономисти

11:28 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

От ГЕРБ не изключиха възможността Иван Искров отново да бъде предложен за управител на Българската народна банка.

Вероятно следващата седмица ще имаме предложение за избор на управител на БНБ и след това по негово предложение ще бъде избран и подуправител, в този смисъл всички лица, включително Иван Искров и Николай Неновски, също могат да бъдат предложени, каза пред журналисти председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ).

Предходното Народно събрание се опита да изземе функциите за избор на управител и подуправител от мандата на 41-то Народно събрание, така че не виждам нищо драматично в това, което се гласува днес, коментира тя. Стоянова изрази изненада от оставката на Искров като управител на БНБ втори мандат.

„Изненадана съм, но за мен това е една изключително достойна постъпка, тъй като г-н Искров доказа, че разчита на своя професионализъм“, добави тя.

Стоян Мавродиев (ГЕРБ), член на бюджетната комисия, не изключи възможността Искров да бъде преизбран за управител на БНБ. Народното събрание може да предложи всеки доказан професионалист и мисля, че Иван Искров е такъв, така че съществува възможност всеки народен представител или парламентарна група да направи предложение за избор на Искров отново, каза пред журналисти Мавродиев.

Той коментира, че съществува вероятност, както да бъде предложен Иван Искров, така и всеки друг добър професионалист в тази сфера. По думите му има много добри финансисти и икономисти в България, така че изборът не е малък.

Според Мавродиев Искров е изразил личното си волеизявлиние за тази оставка и Народното събрание се е съобразило, и няма нищо политическо в това.

В отговор на въпрос председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова каза, че ако има предложение от народни представители за одит на Столична община, такъв може да бъде възложен на Сметната палата. Тя отбеляза, че такива одити са правени, включително за 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 08.09.22 г.
fallback