fallback

Иван Искров подаде оставка като управител на БНБ

Оставката идва малко след предложението за отстраняване на подуправителя Николай Неновски

09:28 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Управителят на БНБ Иван Искров подаде оставка пред 41-вото Народно събрание (НС), считано от 10 октомври, съобщи председателят на парламента Цецка Цачева.

В мотивите си Искров посочва, че и той, и подуправителя на БНБ Николай Неновски, са избрани предсрочно от 40-то Народно събрание.

Цачева прочете писмо от Искров, в което се казва, че НС има правото да назначава и да сваля от пост както управителя, така и подуправителите на БНБ.

Два месеца преди да изтече мандата на предишния парламент, със 165 гласа „за“, 6 „против“ и без въздържали се депутатите преизбраха Искров на шефското му място в БНБ с мандат от шест години.

Оставката на Искров идва дни, след като беше предложено да бъде отменен изборът на подуправителя на БНБ Николай Неновски.

Още преди изборите Бойко Борисов обяви преизбирането на Искров за неправомерно, а в нощта, в която станаха ясни резултатите от вота, новият премиер заяви, че „ще има разговори“ с управителя на централната банка. 

В понеделник в Парламентарната комисия по бюджет и финанси решиха, че Искров действително е преизбран извън сроковете, но мотивите за това са основателни. За неоснователен обаче беше сметнат изборът на Неновски и беше предложено този избор да бъде отменен.

Бившият премиер Сергей Станишев обяви, че знакът, който се дава с премахването му, е за политическа чистка, въпреки че Неновски не е член на БСП, нито на друга партия и е с професионални качества.

В момента депутатите обсъждат проект за решение относно избора на управител и на подуправител на Българската народна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:16 | 13.09.22 г.
fallback