fallback

Искат от новото правителство отпадане на ДДС при износ от свободните зони

Според представители на бизнеса лошите данъчни условия са намалили броя на фирмите в свободните зони от 640 на 100

12:44 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Отпадане на облагането с ДДС върху стоките, които се изнасят от т.нар. свободни зони за трети страни (извън ЕС), искат от Асоциацията на свободните зони в България и от Софийската търговско-промишлена камара.

На пресконференция днес беше обяснено, че към момента при износ от свободните зони (в Русе, Видин, Пловдив, Бургас, Свиленград и Драгоман) за страни извън Общността българските фирми плащат ДДС, а след отчитане на износа чакат данъкът да им бъде възстановен от държавата.

Въпреки че срокът за това е 45 дни, той обикновено продължава от 3-6 месеца до година.

„Такъв режим на възстановяване на ДДС затруднява фирмите, особено в условията на криза“, каза Георги Чернев, председател на Софийската търговско-промишлена камара. Той поясни, че представителите на камарата и на свободните зони искат да се върне старият режим, който е важал до края на 2006 г., т.е. изобщо да не се плаща ДДС при износ към трети страни.

Това изменение в Закона за ДДС е било внесено за разглеждане в Народното събрание миналата година, но е отпаднало на второ четене.

Представителите на посочените организации днес са изпратили писмо до новия министър на финансите Симеон Дянков с настояване за връщане на стария режим.

От Асоциацията на свободните зони в България дадоха пример с това, че към 2006 г. годишният оборот през шестте свободни зони е бил около 1 млрд. лв., докато сега е много по-малък, но не беше уточнен колко точно. По данни на асоциацията преди отмяната на посочения регламент в свободните зони са оперирали 640 фирми, докато сега са малко над 100.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:49 | 28.08.22 г.
fallback