fallback

Преглед на печата за 19 август

07:50 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Тръгва ревизия на приватизацията с РМД-та в. Сега

Надзорният съвет на Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) днес ще обсъжда крути мерки срещу некоректни купувачи на държавни предприятия. Едно от предложенията е АСК да получи правото да разваля сделки, когато купувачът към днешна дата е платил под една десета от договорената цена. Става дума за т.нар. работническо-мениджърска приватизация, при която РМД-тата трябваше да внесат само 10% и после имаха до 10 години да изплатят цялата сума.

"Има десетки такива сделки, при които РМД-то купувач е "забравило" за вноските и дължи над 90% от договорената цена", обясни Руси Статков, член на надзора на АСК, който заедно с колегата си Пламен Стоилов е работил по мерките. Идеята е в тези случаи агенцията на практика да национализира предприятието, тъй като купувачът е нарушил договора. След това може да се търси нов собственик и така да се осигурят приходи в бюджета.

БСП се присети за данък наследство в. Сега

Социалистите притоплиха старата идея за възстановяване на данък наследство. На вчерашното заседание на Изпълнителното бюро те са обсъдили законодателните си приоритети, сред които предложението за връщане на въпросния налог. Той бе отменен през мандата на НДСВ и ДПС, когато БСП бе опозиция.

"Струва си да дискутираме идеята за възстановяване на данък наследство на достатъчно заможните българи, които са с над средното за страната имущество", коментира Михаил Миков. По думите му това може да са хора с имоти за над 300, 400 или 500 хил. лв.

Пешов: Разследвайте ме за далавери в. Стандарт

Шефът на строителната камара Симеон Пешов поиска етичната комисия към сдружението да го разследва за далавери. Гилдията ще решава има ли корупция в скандалната сделка за ремонта на сградата на регионалното министерство, спечелена от "Главболгарстрой". Компанията на Пешов бе единственият кандидат в търга за проекта на стойност 13,6 млн. лв. Цената е нереално висока, обяви още при встъпването си в длъжност новият строителен министър Росен Плевнелиев. Той дори се закани, че след съответната проверка на всички документи по контракта книжата ще бъдат дадени на прокурор. Подробни отчети по сделката са предадени на строителното министерство и прокуратурата. Това пише в писмо от 7 август до членовете на Камарата на строителите в България, парафирано от Пешов. Заради публикация в "Стандарт", в която част от бранша иска оставката му като шеф на камарата, Пешов предлага етичната комисия да разследва сделката. За това обаче не бива да бъдат уведомявани медиите, пише изрично в писмото.

Столичен нотариус разкри опит за имотна измама в. Дневник

С фалшиви удостоверения за наследници и завещание измамници опитали да продадат апетитен имот в Банкя на италиански гражданин, съобщи за БТА нотариусът, пожелал да остане неназован. Той се усъмнил в истинността на документите и поискал съдействие за проверка на удостоверенията от община Средец, откъдето обаче отказали информация. Нотариусът поискал проверка и от общината в Банкя, откъдето служителите след като си свършили работата установили, че няма издадено такова удостоверение за наследници.

От нотариалната кантора са внесли сигнал до прокуратурата. Големият проблем е, че нотариусите нямат достъп до ЕСГРАОН и не могат да проверят в реално време хората, които идват при тях и се представят за пълномощници, коментира за БТА нотариусът. Ако имахме такава възможност, с едно кликване щеше да стане ясно, че тези хора се занимават с измами като се види колко имота и искове срещу тях има, допълни още той.

Съмнителни поръчки и в Алма Матер в. Новинар

Отдаване на помещения под наем без търгове и нарушения при обществените поръчки е открила Сметната палата при одит на Софийския университет „Св. Климент Охридски” през миналата година, съобщиха от институцията. За направените разходи за подмяна на дограми, топлоизолация, хидроизолация и др. за близо 2 млн. лв. не са били провеждани процедури за възлагане на обществени поръчки.

Освен това от учебното заведение не е бил обявен търг при избора на наемател за отдаването под аренда на клуб-ресторант „Яйцето” и кафе „Алма Матер”. Нередности са открити и при отдаването на ведомствените жилища на университета, който разполага с 12 апартамента за служебно ползване в София. Те са предназначени за временно настаняване на чуждестранни лектори и за отдаване под наем на служители на университета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:50 | 26.08.22 г.
fallback