fallback

Преглед на печата за 18 август

07:57 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Христо Ковачки е обвинен за укриване на 16 млн. лв. данъци в. Сега

Бизнесменът Христо Ковачки е обвинен официално в укриване на 16 млн. лева данъци от различни крупни сделки в периода 2005-2008 г. Данъчните измами са извършени при продажба на машини и оборудване на различни заводи и за тежката промишленост. Една от сделките е на стойност над 500 000 лева. "Нямаме никакви притеснения. Въпрос на време е да се докаже невиновността на Ковачки", казал адвокатът на Ковачки Илиян Василев.

И разделното събиране дочака ревизия в. Сега

Пълна ревизия на бизнеса около оползотворяването на боклука разпореди екоминистерството. Експертите ще проверяват както организациите за разделно събиране, така и фирмите, които не са сключили договори с тях и вместо това дължат продуктова такса. Това стана ясно след проведена среща с представители на 8-те организации за оползотворяване на опаковки у нас. Срещата бе поискана по инициатива на 4 от тях, но на нея са присъствали и останалите дружества.

"Ревизията ще обхване всички ангажименти на оползотворяващите фирми", обясниха от МОСВ. По закон фирмите са длъжни всяка година да рециклират и оползотворяват процент от отпадъците, като квотите постепенно нарастват. Екоминистерството сключи допълнително споразумение и за нивата на инвестициите, които компаниите следва да правят, както и за обхващането на населението в системи за разделно събиране на боклука. И в двете сфери обаче има сериозни проблеми.

Тотото отчита 9 млн. лв. по-малко приходи за полугодието в. Дневник

Приходите на Българския спортен тотализатор (БСТ) за първата половина на годината са намалели с 9 милиона лева. Отделно отчетът на шестмесечието показва превишаване на средствата за издръжка на тотализатора с 68 хиляди лева, обясни за "Дневник" изпълнителният директор на тотото Иван Иванов.

"Приходите на БСТ са намалели с 9 млн. лв. за последното шестмесечие в сравнение със същия период от миналата година. Причината е, че през януари 2008 имаше натрупан джакпот от 3.8 млн. лв., а след това още един джакпот през юни от над 2 млн. лв. - коментира Иванов. Оттам идва разликата от 8 млн. лв. по-малко постъпления за януари 2009 г. и още един милион по-малко за юни."

Предлагат такса за внос на зеленчуци в. Стандарт

Да се въведат такси за внос на зеленчуци. За това ще настояват пред правителството земеделските производители, съобщи БНТ. Те дават за пример Турция, която миналата година наложи вносни такси за слънчогледа и царевицата и така защити производителите си. Само за седмица, откакто финансовият министър Симеон Дянков разпореди проверки по борсите и граничните пунктове за нелегален внос, рязко е нараснало търсенето на български стоки, установи проверка на БНТ. От Асоциацията на зеленчукопроизводителите твърдят, че ако затягането на контрола продължи, до 1-2 години родното производство ще може да покрива нуждите на вътрешния пазар. Но за да захранват консервните предприятия, които сега работят почти изцяло с вносни суровини, ще са нужни поне 8-10 години.

Млекопроизводители излизат на протести срещу банките в. Новинар

Млекопроизводители и животновъди възроптаха срещу високите лихви по заемите. Фермерите подготвят протести срещу финансовите институции у нас. Това съобщи в понеделник за „Новинар” председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Андриан Цаконски. Шествието ще се проведе към средата на следващия месец, като точната дата и мястото ще бъдат определени до две седмици, обясни Цаконски. Основната причина за недоволството е това, че банките отказват да водят разговори с фермерите за разсрочване на вноските по кредитите и опрощаване на лихвите по тях за определен период, обясни Цаконски. По думите му липсата на държавна финансова подкрепа в условията на криза ще доведе до масови фалити на животновъди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:41 | 29.08.22 г.
fallback