fallback

60 хил. молби за българско гражданство чакат отговор

Молбите скоро може да се подават без фирма посредник

17:13 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Към момента в дирекция „Българско гражданство“ на Министерство на правосъдието (МП) има 60 хил. молби за разглеждане. Установено е, че предстои да бъдат решени молби от 2006 година, става ясно от съобщение на министерството.

От ведомството уточняват, че се обмисля отпадане посредничеството на фирми при подаване на молбите за българско гражданство и това да става само лично от гражданите.

Когато става дума за граждани, живеещи в чужбина, идеята е молбите да се подават в дипломатическите и консулските представителства на България. Така според министерството ще се създаде възможност още в началото на процедурата да бъдат отстранени невалидните, неточни или непълни документи и ще бъдат ограничени възможностите за корупционни практики в хода на процедурата за получаване на българско гражданство.

Във връзка с публикации в медиите, че процедурата за получаване на българско гражданство е бавна от МП казват, че в предишни години е допуснато натрупване на молби за българско гражданство, чийто брой особено е нараснал след пълноправното членство на България в Европейския съюз.

Работата на дирекция „Българско гражданство“ пък била допълнително затруднена от това, че над 60% от документите, удостоверяващи български произход, са неавтентични. Това налага експертни проверки, които забавят хода на преписките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:33 | 08.09.22 г.
fallback