fallback

Започват масови проверки за изплащаните заплати и осигуровки

Към 31 юли дефицитът на Националния осигурителен институт (НОИ) расте и се очаква до края на годината да стигне 558 млн. лв.

11:54 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на труда и социалната политика започва масови проверки за плащане на заплати и социални осигуровки от фирмите, както и за доставките на помощни средства за хората с увреждания. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Към 31 юли дефицитът на Националния осигурителен институт (НОИ) расте и се очаква до края на годината да стигне 558 млн. лв., каза Тотю Младенов.

Националната агенция по приходите и Главна инспекция по труда започват днес в 13,00 часа проверки на фирми за работници, за които не се плащат заплати и осигуровки.

МТСП, заедно с Държавна автомобилна инспекция, ще прави проверки и за нерегламентирани превози в страната, на таксиметровите превози - и по-точно за пренаемането на работници в таксиметровите превози. Около 40 хил. души, на работа в такситата, са извън осигурителната мрежа. Те са без трудови договори и не плащат осигуровки, каза Младенов.

Заедно със здравното министерство ще се правят проверки за помощните средства за хората с увреждания. Очертава се около 28 млн. лева дефицит с изплащането на парите за тези помощи. Целта на проверките да се защитят максимално хората с увреждания и да не бъдат ощетявани. Агенцията по социално подпомагане също ще се включи в проверката, посочи Младенов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:48 | 01.09.22 г.
fallback