fallback

Задава се поскъпване на захарта

Отражението у нас от вдигането на цените на световните борси ще проличи през септември-октомври

10:45 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на захарта на световните стокови борси сочат поскъпване с над 20% само за по-малко от месец – докато около средата на юли рафинираната захар на борсата в Лондон струваше 474 евро/т, то сега вече е 577 евро/т, като поскъпването само за последната седмица е с 10%. Посочената стойност от 577 евро/т е най-високата от години насам.

Същата тенденция се наблюдава и при цената на суровата захар на борсата в Ню Йорк – нейната стойност за търгуваните през последните дни фючърси с доставка през октомври от 492 долара/т представлява рекорд за последните 28 години, като поскъпването за последния месец е с 23%.

Наблюдатели на международните стокови пазари коментираха за Investor.bg, че рекордното вдигане цените на едро на захарта, и то едновременно на борсите в Европа и САЩ, се дължи основно на факта, че напоследък големите международни инвестиционни фондове пренасочват капиталите си, влагайки ги в захар, поради прогнозите за нейния евентуален дефицит в световен мащаб.

Същевременно въпросните фондове изтеглят капитали, вложени в зърно, продавайки големи количества пшеница. Последното е продиктувано от сравнително добрите в световен мащаб добиви от пшеница тази година (макар и под миналогодишните) и наличието на големи преходни запаси от нея, пряк резултат от което е падането на борсовите цени на пшеницата в Европа и у нас – около 210 лв./т* към момента.

Може да се предположи, че отражението на вдигането на цените на захарта на световните борси у нас ще проличи през септември-октомври, но то не би трябвало да бъде голямо, а по-скоро сезонно, тъй като, според запознати, захарните заводи у нас до началото на лятото са се запасили с необходимите количества сурова захар за преработка до края на годината.

През миналата седмица на Софийската стокова борса (ССБ) бяха сключени сделки на едро основно за горива, при цени от: за бензин А95 Н – 1650-1688 лв./1000 л, за бензин А98 Н – 1769 лв./1000 л, за дизелово гориво – 1465-1558 лв./1000 л.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 05.09.22 г.
fallback