fallback

Преглед на печата за 17 август

07:53 | 17.08.09 г.

НС иска пълна ревизия на кабинета "Станишев" в. Сега

Парламентът ще възложи на Сметната палата да извърши пълен одит на финансовото управление и имуществото на Министерския съвет. Това съобщи вчера пред БНР председателят на НС Цецка Цачева. Проекторешението за финансова ревизия на предишния кабинет ще бъде гласувано още на първото парламентарно заседание тази седмица в сряда или четвъртък. Шефката на НС обясни, че законодателното събрание ще се възползва от своето правомощие да приема до пет решения в допълнение към веднъж приетата и одобрена програма на Сметната палата. Държавният одитиращ орган по принцип има право да извършва ревизия на финансовите отчети на Министерския съвет. Според Цачева различното в случая е поисканият одит и на цялото имущество.

"Левски" обмисля да пусне акции на борсата в. Дневник

Собственикът на "Левски" Тодор Батков планира да пусне акции на клуба на фондовата борса, за да могат и феновете да станат съсобственици в клуба. Той вижда като реален срок за листването на сините като публично дружество "средата на следващата година".

"Това ще е идеална възможност отборът на народа да отиде при народа. Искам и хората да имат думата при управлението на клуба.

Данъчни "отряди" излизат срещу измамите с ДДС в. Дневник

Националната агенция за приходите (НАП) ще сформира специални мобилни групи за борба с ДДС измамите. Това съобщиха от пресслужбата на НАП в неделя, допълвайки, че те ще проверяват компании, които искат регистрация по ДДС, както и вече регистрирани дружества. В екипите ще участват представители на НАП, Икономическа полиция и консултантската компания "Краун ейджънтс". Задачата им ще е да събират допълнителна информация за фирмите, които искат да се регистрират по ДДС, и да проверяват за връзка с компании, участвали в измами. Новите мобилни групи ще наподобяват митническите, като се предвиждат внезапни инспекции в офиси и търговски помещения. Първоначално данъчните "отряди" ще действат в София.

Плевнелиев: Финансовият министър намали дефицита с 1 млрд. лв. в. Дневник

Финансовият министър Симеон Дянков е намалил с 1 млрд. лева дефицита на страната още в първите две седмици от работата си. Това каза пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Очакват масови фалити на малките фирми в. Новинар

Очакват ни масови фалити на фирми от млечната и месната промишленост, шивашката, дървообработващата. Това прогнозира зам.-председателят на Националната предприемаческа и занаятчийска камара Йосиф Аврамов. Очакванията са заради кризата първи да пострадат много сериозно млекопреработвателните предприятия. Над 80 000 от тях у нас са изправени пред фалит, тъй като не могат да покрият евроизискванията за качество на мандрите си обясни Петър Стоянов, председател на Българската асоциация на микропредприятията.

Според Аврамов страната ни няма да успее да усвои дори половината от средствата по оперативните програми на Европейския съюз, които до 2013 г. са над 13 млрд. лв. От бизнеса поискаха да бъде създадена публично-частна или изцяло държавна компания, която да подпомага малките общини при изготвянето и разработването на европроекти.

Българите работят най-много, но за най-малко пари в. Новинар

Средно по около 8,5 часа на ден работят българите. Това показва изследване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, цитирано от радио "Дойче веле". Неправителствената организация започва да изследва пазара и условията на труд в България за пръв път преди 6 години.

Още тогава седмичното работно време у нас, а и в другите източноевропейски страни е възлизало на 40 часа. В момента обаче на българските работници се падат общо 41,7 часа труд на седмица. Наред с България на върха на класацията се нарежда и Румъния, където хората също се трудят по близо 42 часа на седмица. На трето и четвърто място са Великобритания и Чехия.

Македонци и молдовци въртят незаконен бизнес с български паспорти в. Новинар

В Молдова и Македония има фирми, които предлагат на хората срещу заплащане да им осигурят българско гражданство в срок от 3 месеца”. Това заяви пред „Новинар” министърът без портфейл Божидар Димитров. Бившият шеф на Агенцията за чужденците в чужбина доц. Пламен Павлов също заяви, че в Молдова чрез корупционни практики може да се получи българско гражданство. По думите на Димитров въпросните предприятия, осигуряващи български паспорт, официално публикували обяви в местната преса. „Нормално хората чакат по пет или шест години за гражданство. Поради това прибягват до услугите на подобни фирми, които им носят документите в у нас и лобират за български паспорт”. Този род бизнес е най-добре развит именно в Македония и Молдова, защото там има огромен брой хора, които искат да станат български граждани.

Само 24 фирми съкращават масово след държавните бонуси в. Сега

Едва 24 работодатели от 496 възползвали се от държавните компенсации за намалено работно време са пуснали заявления за масови съкращения след изтичане на тримесечния субсидиран период, съобщиха за "Сега" от Агенция по заетостта. Последните три заявления са дадени през юли.

"Всички останали фирми са запазили заетостта и част от тях са преминали вече на пълно работно време. Някои са го направили още преди изтичането на 3-месечния период за изплащане на компенсации", твърдят от агенцията. Фирмите, ползвали компенсация, не бяха задължени да запазят работниците и служителите си.

Кабинетът отряза и вагоните на БДЖ в. Сега

В духа на икономии кабинетът е отрязал и 40-те млн. лв., предвидени за нови и за рециклирани вагони за БДЖ. Това личи от постановлението за съкращаване на бюджетните разходи, публикувано в Държавен вестник. Програма, одобрена от ексминистъра Петър Мутафчиев, предвиждаше до 2013 г. хазната да осигури 94.5 млн. лв. за обновяване на около 300 вагона, с което да се подменят към 60% от остарелия парк на железниците.

Спипаха данъчни в точене на ДДС в. Стандарт

Схема за източване на ДДС в големи размери, в която са замесени и служители на Териториалната дирекция на НАП в Сливен, разкри инспекторатът на Националната агенция за приходи. Проверката на инспектората е установила големи нарушения, свързани с източване на ДДС, семейственост и конфликт на интереси. Проверката е продължила повече от две седмици и е предизвикана след сигнали, подадени от местни фирми и граждани. Очаква се до дни виновните да понесат отговорност за действията си, научи "Стандарт".

Багери за 470 кръчми и бараки в. Стандарт

470 заповеди за премахване на незаконни строежи е издала Дирекцията за национален строителен контрол от началото на годината до 30 юни. Това съобщи за "Стандарт" шефът на ведомството Иван Симидчиев. За първите 6 месеца са съборени 247 сгради, като цели 219 от тях са бутнати от самите собственици. В бройката влизат жилищни сгради във Велико Търново, Хасково, община Поморие. Съборени са и незаконна пристройка към ресторант "Синьото" в Боровец, семеен хотел в община Самоков, 20 павилиона в курорта Златни пясъци, гаражи, магазини и стопански постройки. В ДНСК през първата половина на годината са постъпили 36 493 жалби и сигнали. Служителите на ведомството са направили 6029 проверки. Най-голяма част от тях - 5380, са проверки на работата на длъжности лица от областните администрации.

"Красива България" ще глътне 70 млн. лв. тази година в. Дневник

Министерството на труда започна пълна ревизия на проекта "Красива България", който беше изтъкван от бившия министър Емилия Масларова като един от най-добрите начини за осигуряване на заетост в условията на криза. В първите дни от мандата си новият социален министър Тотю Младенов уволни директора на "Красива България" Станимир Колев, без да обяви мотиви. Тази година по програмата ще бъдат дадени 71 млн. лв. за 300 обекта. Проектите са за ремонт и строеж на социални домове, защитени жилища, детски градини и паметници. Едно предложение може да получи до 300 хил. лв., от които минимум 50% са съфинансиране от изпълнителя. "Красива България" действа от 1997 г., като първоначално бяха ремонтирани стари сгради и фасади в София..

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 12.09.22 г.
fallback