fallback

Растежът в Германия подобрява изгледите пред Източна Европа

Подемът в икономиката на еврозоната е необходим, за да приключи спада в Източна Европа

18:46 | 14.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиките на някои източноевропейски страни се свиват силно и през второто тримесечие на 2009 г., но перспективите пред тях се подобряват значително, след като основните им търговски партньори в Западна Европа излязоха от рецесията.

Вчера стана ясно, че брутният вътрешен продукт на Германия и Франция, които са двете най-големи икономики в еврозоната, и основните експортни пазари за източноевропейските страни, се е повишил с 0,3% през второто тримесечие.

Междувременно икономиката на Унгария се свива с 2,1% за периода от април до юни спрямо първото тримесечие на годината, пише Wall Street Journal. Тази на северната ни съседка Румъния отчита спад от 1,2% на тримесечна база.

И в двете страни от Европейския съюз, които получиха финансова помощ от Международния валутен фонд, свиването на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие е по-слабо в сравнение с първите три месеца на годината.

Според председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев, икономическият ръст в Германия е много добра новина за всички български износители, както и за цялата икономика.

Икономическото възраждане на региона ще остане силно зависимо от това дали Германия ще запази курса на устойчиво икономическо възстановяване. Подемът в икономиката на еврозоната е необходим, за да приключи спада в Източна Европа.

Все пак редица икономики в региона, какъвто е случаят с Румъния и Унгария, имат натрупани големи дисбаланси, които ги правят особено уязвими към глобалната финансова криза и могат да забавят тяхното възстановяване.

Въпреки че признаците са оскъдни на този етап, някои икономисти смятат, че възстановяването на немската икономика през второто тримесечие вече оказва своето благотворно влияние върху страните от Източна Европа.

Например брутният вътрешен продукт на Словакия, чийто производствен сектор е тясно свързан с немската автомобилна индустрия, нарасна с 2,2% през второто тримесечие. Така страната се нареди на първо място по ръст в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 08.09.22 г.
fallback