fallback

В очакване на данните за БВП за второто тримесечие

Вероятно темпът на годишния спад на показателя през второто тримесечие ще се повиши спрямо първото

08:14 | 17.08.09 г.

Икономическият и корпоративен календар през предпоследната седмица на август напълно нормално е беден откъм събития. 

Възможно е част от дружествата, които изготвят консолидирани отчети, да ги представят пред инвестиционната общност по-рано от крайния срок, който е 31 август. Досега консолидирани отчети за полугодието са показали Стара планина Холд (предварителни данни), Енемона АД и Северкооп Гъмза Холдинг.

Днес Националният статистически институт (НСИ) ще изнесе експресните оценки за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за второто тримесечие на годината.

Както експресните, така и предварителните оценки за БВП на България за първо тримесечие показаха спад на показателя от 3,5% в сравнение с година по-рано.

От предварителните данни за БВП за първо тримесечие стана ясно, че свиването на БВП през първото тримесечие на 2009 година се дължи основно на намалението на добавената стойност в индустриалния сектор с 12,4% спрямо първото тримесечие на 2008. Отделно спад отчита и добавената стойност в аграрния сектор с 4,8 на сто, а секторът на услугите бележи нарастване от 2,5 на сто.

В резултат на свиването на промишлеността (индустрията) относителният й дял в брутната добавена стойност по текущи цени през януари-март намалява до 31% от 32% година по-рано. Делът на услугите нараства до 65% от 63% за първото тримесечие на 2008.

За цялата година от Уникредит Булбанк очакват икономиката на България да се свие с 6% през 2009, а през през 2010 да отчете спад от 3%.

Прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ) е за свиване на икономиката със 7 на сто за 2009 г., а от Fitch очакват спад от 5,5 на сто.

Консенсусът сред икономисти, до които Блумбърг се допитва, е за -5% реален растеж на БВП за второто тримесечие.

Ако посочените по-горе прогнози са верни, то можем да очакваме с голяма доза сигурност засилване на темпа на спад на БВП през второто тримесечие спрямо първото.

НСИ прави статистическо изследване на работната сила по тримесечия като наблюденията за второто тримесечие ще бъдат разпространени в петък. В същия ден националната статистика ще публикува и издадените разрешителни за строеж на нови сгради за второто тримесечие на 2009.

Във вторник приключва търговията с правата от увеличението на капитала на Булстрад Виена иншурънс груп – София АД. Булстрад планира да увеличи капитала си от 1 974 000 на 2 153 455 лева чрез издаване на нови 179 455 броя акции с номинална стойност 10 лева и емисионна цена 56 лева.

Увеличението на капитала не е целево и набраният от него капитал ще бъде използван за оперативната дейност на дружеството. Основната цел на увеличението на капитала е увеличаването на пазарния дял на Булстрад, осигуряване на стабилна база за развитие чрез разширяване на клиентската маса и ръст на застрахователния портфейл и внедряването на нови продукти.

Застрахователната компания не планира да използва получените средства от емисията за пряко или непряко придобиване на активи извън обичайната му дейност, за финансиране придобиването на други дружества или за погасяване на свои задължения.

В сряда, 18 август, е последната дата за придобиване на акции от капитала на Алкомет АД с право на участие в предстоящото ОСА на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:13 | 12.09.22 г.
fallback