fallback

Правителството одобри промени в десет наредби

Потвърдените днес изменения са в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица и др.

12:40 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министерски съвет одобри промени в десет наредби, приети от предишното правителство в началото на 2009 г., без обаче да бъде спазена процедурата на съгласуване в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това съобщи правителствената информационна служба.

Поради тази причина документите са били оспорени във Върховния административен съд от синдикатите и ВАС вече е отменил постановленията, с които са приети две от наредбите, като е приел аргументите им за нарушение на Кодекса на труда, се припомня в прессъобщението.

Миналата сряда за първи път след деветмесечно прекъсване се състоя среща на правителството, синдикатите и работодателите и бяха одобрени 10-те нормативни акта, с които се въвеждат промени в законодателството от 2008 г.

Потвърдените днес изменения са в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина, Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, Наредбата за работното време, почивките и отпуските, Наредбата за определяне на видовете работи, за които се установява намалено работно време, Наредбата за определяне на видовете работи, за които се установява допълнителен платен годишен отпуск, и Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

Основните изменения са свързани с увеличаването на тежестта на всяка година осигурителен стаж на 1,1 на сто при 1 на сто до 1 април 2009 г.; с отпадане на изискването за удостоверяване на осигурителен стаж и доход след 1 януари 2009 г. с осигурителни книжки на някои групи лица; с удължаването срока на високоплатеното майчинство от 9 на 12 месеца, с увеличаването от 6 на 12 месеца на периода за изчисляване на обезщетенията за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете, с правото на бащите да ползват част от отпуска за отглеждане на малко дете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 08.09.22 г.
fallback