fallback

Преглед на печата за 12 август

08:01 | 12.08.09 г.

Почти всички сгради в София са беззащитни срещу мълнии в. Дневник

Близо 80% от сградите в София нямат действаща защита срещу мълнии, защото гръмоотводите или са остарели, или са счупени, или са откраднати, или изобщо не са били монтирани. Това обявиха от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), като се позоваха на собствени данни и на проучване на Столичната община."Липсва нормативна уредба. В момента защитата от гръмотевици се осъществява по актове от 1972 г.", обясни инж. Христомир Иванов от камарата. Той каза, че дори една нова сграда да е проектирана с гръмоотвод, няма никаква гаранция, че той ще бъде поставен, защото няма контрол или орган, който да провери тази защита. Освен това проблем е и липсата на възможност за застраховане срещу мълнии, допълни Иванов. Загубите от пренапрежение на електрическата мрежа вследствие на гръмотевици в България са над 60 млн. лв. годишно, показват данните на КИИП.

Усвоихме 1,27% от европарите в. Стандарт

Само 1,27% от парите по Оперативните програми (ОП) на ЕС реално са изплатени към края на юли, сочат данните на Министерството на финансите. Общият бюджет на средствата, които можем да усвоим до 2013 г., е 6,673 млрд. евро. А направените плащания с европарите са едва 84,9 млн. евро към 31 юли. Заедно с националните доплащания размерът на изплатените средства по Оперативните програми достига 101 млн. евро. През юли разплатените средства по всички ОП са 20 млн. евро.

Икономисти: Резултатите за БВП през второто тримесечие ще са по-лоши от първото в. Дневник

Второто тримесечие ще се окаже по-лошо от първото за брутния вътрешен продукт на страната. Това прогнозираха икономистите дни преди да бъдат публикувани експресните данни за БВП, които Националният статистически институт трябва да представи в понеделник. Експертите прогнозираха спадът да е между 5% и 7% на годишна база, докато анкетата сред читателите на "Дневник", проведена на сайта ни, показа, че най-голямата част очакват рецесията да остане между 3% и 5%. През първото тримесечие икономката загуби 3.5%.  

1.5 млрд. губи България от нелегалния хазарт в. Новинар

1.5 млрд. лева се очаква да загуби България през тази година от нелегални хазартни залагания в интернет. Данните бяха представени на семинар за развитието на хазартния сектор у нас. Статистиката показва, че оборотът само на нелегалните интернет хазартни оператори в страната през 2006 г. е бил около 500 млн. лв., през 2007 г. - 700 млн. лв., а през 2008 г. нараства до около 1 млрд. лв. В момента на българския пазар работят нелицензирани оператори в нарушение на 9 закона, заяви Симеон Симеонов, представител на Държавната комисия по хазарта, който участва в семинара.

Шефът на ДАНС уволни всички съветници в. Сега

Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев освобождава всички съветници, назначени от предшественика му Петко Сертов. Той ще предложи това звено да бъде закрито. Най-известният съветник на Сертов е бившата барета Алексей Петров.

С две заменки бившият шеф на горите е ощетил хазната с 3.5 млн. лв. в. Сега

Ексшефът на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков е ощетил хазната с 3.5 млн. лв., като разписва замените на два имота край Созопол. Това обяви зам. градският прокурор Божидар Джамбазов с уточнението, че разследващите събират данни за още две скандални заменки край Варна и Несебър. "За съжаление, не може да се търси отговорност от облагодетелстваните лица, защото те могат да разполагат както искат с личната си собственост", обясни Джамбазов.

Директорът на здравната каса ще бъде сменен с промени в законите в. Дневник

Директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова ще бъде сменена със закон. Ще има промени и в структурата на институцията. Това съобщи по "Нова телевизия" д-р Лъчезар Иванов, зам.-председател на парламента и шеф на здравна комисия. Той допълнии, че в момента екип разработва измененията, с които няма да има юридическа пречка начело на НЗОК да бъдат поставени хора, действително загрижени за здравето на населението.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
fallback