fallback

Избраха и.д. изпълнителен директор на фонд Земеделие, търсят нов шеф

Засега начело на държавната структура застава Ангел Кинанов - зам.-изпълнителен директор с ресор селскостопански пазарни механизми

21:12 | 11.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Временно изпълняващ длъжността (и.д.) изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” ще е Ангел Кинанов, който в момента е зам.-изпълнителен директор с ресор селскостопански пазарни механизми.

Това реши Управителният съвет на фонда на заседанието си тази вечер, на което, както беше съобщено по-рано, е освободен досегашният изпълнителен директор Ализан Яхова.

От фонда съобщиха и че са определили критериите за подбор на нов изпълнителен директор. Подборът ще бъде извършен сред служителите на ДФ „Земеделие” поради необходимостта да навлезе в работата незабавно, предвид липсата на време за обучаване и запознаване с материята. „Това, от своя страна, има и предимството, че ще представлява професионален, а не политически избор”, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Кандидатите могат да подават своите документи до 18 август 2009 г., когато ще бъдат разгледани от УС и избран нов изпълнителен директор.

„Земеделските стопани очакват от наша страна редица спешни мерки и действия, включително и решение по въпроса с изплащането на субсидиите по САПАРД. Проблем остава това, че програмата изтича в края на годината, а официално решение от страна на Европейската Комисия за разблокиране на спрените средства все още няма”, коментира министърът на земеделието и храните.

Новият изпълнителен директор трябва задължително да се ползва с доверието на службите на Европейската комисия, както и да е наясно със спецификата на генералните проблемите във Фонда, посочени до момента в докладите на Европейската комисия и ОЛАФ. Това се отнася и до поставените от тях въпроси по отношение на административния капацитет и все още недостатъчното разбиране на Европейските регламенти, в частта им за докладване на нередности и конфликта на интереси, казват от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:54 | 11.09.22 г.
fallback