fallback

Готви се закриване на отделите без служители, но с началник в НС*

Станишев определи промените в администрацията като цяло като политически чистки

16:42 | 11.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

В администрацията на Народното събрание (НС) съществуват „кухи“ отдели, в които не работи нито един човек, а има само началник, каза на пресконференция днес главният секретар на НС Иван Славчов. Дори имало звено без ръководител и служители - т.нар. правен отдел към общата администрация, което изобщо не е функционирало.

Славчов не се ангажира с конкретни данни колко отдела и служители ще бъдат съкратени и посочи, че в момента това се анализира. Към 3 август общият брой на служителите по щат е 585, като има над 20 незаети места.

По думите на председателя на НС Цецка Цачева съкращенията в администрацията на парламента могат да надхвърлят общо 5%.

Тя уточни, че процентът няма да бъде механично прилаган спрямо отделните звена, а за всяка структура ще бъде направен анализ. Дори е възможно в някои отдели, където има нужда, да бъдат назначавани още хора на щат.

„Водещо при определяне на структурата ще бъде за работата да се търсят хора, а не за хората - работа“, посочи Цачева.

До 20 август Народното събрание ще има нова, оптимизирана структура, обяви председателят на парламента, цитирана от БТА. По думите й Народното събрание ще се вмести в предвидения бюджет, въпреки че на пръв поглед това изглеждало трудно.

Цецка Цачева обясни, че по-голямата част от служителите не са ползвали годишния си платен отпуск в продължение на 3-4 години и при съкращения по закон тези почивни дни трябва да бъдат платени. По нейни изчисления общо неизползваните отпуски са около 38 хил. дни. Като част от икономиите Цачева предвижда хората, които няма да бъдат съкратени, но не са ползвали почивните си дни, поетапно да излизат в отпуск, а не да им се плаща.

Също днес председателят на БСП и бивш премиер Сергей Станишев заяви, че „има достатъчно факти за намерения на новото правителство да се правят чистки на политическа основа в държавната администрация“, визирайки обявяваните през последните дни промени в държавните структури като цяло. 

„Такива чистки могат да се реализират под благовидния предлог на структурна промяна“, посочи Станишев и допълни, че ще стане ясно много скоро дали това ще се случи. Той предупреди, че ако има такива чистки, БСП ще информира техните външни партньори в Европейския съюз.

„През последните седмици имаме усещането, че част от министрите се намират все още в предизборна кампания“, посочи Станишев. По думите му очевидно част от министрите си търсят алиби за несвършени от новото управление неща. БСП ще отстоява резултатите от предишното управление и ще отговаря много ясно на всяко твърдение за предишното управление, което не е подкрепено с факти, заяви Станишев. 

*Актуализирано към 16:50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 02.09.22 г.
fallback