fallback

Газовата компания Melrose с успешна проучвателна сонда край Калиакра

Запасите в находището Калиакра най-вероятно възлизат на 1,614 млрд. куб. м

16:13 | 11.08.09 г.

Шотландската компания за проучване и добив на нефт и газ Melrose Resources Plc съобщи днес, че успешно е пробила втора сонда в газовото находище край Калиакра в Черно море и че е направена оценка на находището. 

Резултатите сочат, че запасите в находището Калиакра най-вероятно възлизат на 57 млрд. кубични фута (1,614 млрд. куб. м). Резултатите потвърждават също, че находището до Каварна съдържа резерви от 24 млрд. куб. фута (679,6 млн. куб. м).

„Много сме доволни от резултатите от проучвателната сонда в Калиакра, които потвърждават геологичния ни модел за района и на практика увеличават оценката ни за най-вероятните комбинирани резерви в Каварна, Каварна изток и Калиакра на 100 млрд. куб. фута (2,831 млрд. куб. м)“, казва главният изпълнителен директор Дейвид Томас в регулаторно съобщение.

От компанията посочват още, че поддържат контакт с новото български правителство, за да улеснят постигането на споразумения, необходими за старта на проекта за превръщане на Галата в газохранилище.

Газовото находище в Галата, което вече е изчерпано, би трябвало до края на 2009 г. да бъде превърнато в газохранилище, каза през февруари тогавашният министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Превръщането в газохранилище може да се направи поетапно, като по предварителни изчисления общата стойност на инвестицията е към 300 млн. евро.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране възнамерява да откаже на „Овергаз“ АД издаването на лицензия за „съхранение на природен газ“ в газохранилище „Галата“, стана ясно от предварителен доклад на комисията през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:24 | 05.09.22 г.
fallback