fallback

Преглед на печата за 10 август

07:04 | 10.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

България усвои 1 процент от еврофондовете за 32 месеца в. Сега

32 месеца след старта на еврочленството си България е използвала едва 1% от 7-те милиарда евро по седемте оперативни програми и има вероятност 2009 г. да се окаже почти нулева в усвояването на еврофондовете. Това показва справка, направена от "Сега". Реална е и опасността да се връщат малкото пари, усвоени досега.

ЕК вероятно отново ще върне оценките за съответствие на пет от седемте програми, смятат източници на "Сега". В края на миналата седмица новият зам.-министър на регионалното развитие Лиляна Николова обяви, че пак има засечка със същинския старт на оперативните програми, по които България трябва да получи пари за периода 2007-2013 г. Тя също смята, че ЕК ще върне оценките за съответствие. София бе пратила такива доклади в края на миналата година, но тогава Брюксел ги върна, защото прецени, че България още не е въвела достатъчно надеждни системи за контрол. Сега съображенията ще бъдат същите.

Милиони източени от ТЕЦ “Марица-изток 2” в. Стандарт

Най-голямата у нас топлоцентрала Марица изток-2 е хранилка за тесен кръг от фирми на родни енергийни акули. Това показват куп документи - решения на ръководството, договори, анекси, споразумения и т.н., до които успя да се добере "Стандарт". Най-често от тях лъсват имената на известните бизнесмени в бранша Богомил Манчев и Стефан Гамизов. Всички сделки са имали благословията на ръководството на централата. От тях са се облажили и близки до сегашния директор Георги Христозов, твърдят източниците на "Стандарт".

Най-голям интерес и за новото ръководство на енергийното министерство, и за прокуратурата ще представлява т.нар. Японски проект за модернизация на централата, твърдят експерти, разчели част от документацията. Както е известно, контрактът включва рехабилитация на малките енергийни блокове от 1 до 4, изграждане на две паралелни сероочистващи инсталации към тях и повишаване мощностите на 5-и и 6-и енергоблок. Договорът на обща стойност 226 млн. евро е финансиран със заеми - 191 млн. евро от Японската банка за международно сътрудничество и 35 млн. евро от Булбанк. Той е сключен още в края на 2003 г. Едва през юни т.г., малко преди парламентарните избори, бяха финализирани само първите два етапа.

Облигационери на "Кремиковци" поискаха ликвидация в. Дневник

Някои от инвеститорите, притежаващи кремиковски облигации, са против оздравяване на дружеството и искат ликвидация. Това обяви пред "Дневник" един от тях, пожелал анонимност. Той обясни, че освен него други облигационери също не са съгласни. По думите му те държат близо една трета от номинала на облигационната емисия (325 млн. евро), която банкрутиралият комбинат дължи заедно с натрупаните лихви.

Синдикът на дружеството Цветан Банков предложи през юли оздравителен план, който предвижда обръщане на вземанията в акционерен капитал. Така кредиторите трябва да запазят компанията и активите й в работещо състояние и да я продадат, когато кризата отмине и стойността се повиши.(...) Самият план за оздравяване обаче се оспорва от експерти като рисков и труден за изпълнение. Така например облигационерите имат статут на обезпечен кредитор първи клас. Това означава, че парите от евентуална продажба на заложените ключови активи (агломерация, коксохим, доменни пещи и линията за непрекъснато леене) ще се използват за покриване на тяхното вземане и само ако това осигури повече средства, ще се разпределят между други кредитори.

Кабинетът ще иска една година отсрочка за усвояване на парите по ИСПА в. Дневник

Правителството ще поиска удължаване с една година на срока за усвояване на средствата по ИСПА, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Николова. Доскоро тя беше шеф на дирекция в националния фонд, отговарящ за евросредствата. Програмата изтича в края на следващата година, до момента са усвоени едва 38% от средствата.

Общият бюджет на ИСПА е 1.6 млрд. евро, от които са разплатени 478 млн. към края на януари, показват данните на финансовото министерство. Преговорите за удължаването на срока ще се водят с новата Еврокомисия, която се очаква да бъде ясна през октомври, уточни Николова. По ИСПА се изпълняват важни инфраструктурни обекти като втория мост на Дунав при Видин - Калафат, магистрала "Люлин", пречиствателни станции и депа за отпадъци.

Хотелиери си присвоиха цял плаж в Лозенец в. Новинар

Съдържатели на хотели са заграбили незаконно "Малкия плаж" в село Лозенец, алармира вчера кметът на Царево Петко Арнаудов. Охранители забраняват свободния достъп до пясъчната ивица, където шатра струва 50 лв., а чадър и шезлонг - 30 лв. Петко Арнаудов поиска от новия министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев да разпореди проверка дали концесионерите спазват договорите си за стопанисване на плажовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:44 | 03.09.22 г.
fallback