fallback

Преглед на печата за 8 август

08:30 | 08.08.09 г.

Прокуратурата обвини първи висш кадър на Станишев в. Сега

Доскорошният шеф на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков е обвинен за длъжностни престъпления, довели до щети в особено големи размери. Обвинението е заради неизгодни за държавата заменки на гори край Созопол. Това съобщи вчера зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов.

От прокуратурата отказаха вчера подробности по обвинението. Според закона Юруков може да получи до 10 години затвор. "Сделката е част от по-широка престъпна дейност, включваща и други такива", се казва в официалното съобщение на прокуратурата. Стойността на вредите все още не е изчислена, защото разследването продължава. Юруков е на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение - "подписка".

Само 15% от алкохола “на светло” в. Стандарт

Под 15% от алкохола в България е легален, съобщи финансовият министър Симеон Дянков късно в четвъртък в Пловдив. Ако успеем да изкараме на светло поне 35% от нелегалния алкохол, това означава допълнително 300 млн. лв. от акцизи и ДДС, подчерта Дянков. Такива изчисления вече се правят и за горивата, текстила и други сектори, допълни той. За сивия сектор в алкохола се признава и в доклад на Агенция "Митници", който преди дни беше връчен на Дянков и с който "Стандарт" разполага. През периода януари - юни 2009 г. приходите от акцизи от алкохол падат с 33,2%, или 20 млн. лв. спрямо същия период на 2008 г.

Нова агенция поема концесиите в. Стандарт

Нова агенция може да поеме всички концесии. За създаването на един орган, в който да влязат концесиите, се обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща с представители на работодателските организации. Първоначалната идея на икономическото министерство е подкрепена от цялото правителство и вече са предприети действия, каза министърът. По думите му вариантите за бъдещия орган са няколко. Възможно е това да е агенция към правителството или към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, уточни Трайков. Третият вариант е да се разширят правомощията на вече съществуващата дирекция към МИЕТ.

Проверката в закритите министерства се бави в. Сега

Ревизиите в двете министерства, които бяха закрити - на извънредните ситуации (МИС) и на държавната администрация (МДААР), все още не са започнали, научи "Сега". От пресцентъра на МИС съобщиха, че във ведомството им вече е дошла комисията, която трябва да уреди правоотношенията. Никой обаче не пожела да каже какво проверява тя. От МВР пък признаха, че комисията още не е структурирана и затова не е заработила ефективно. Органът ще се ръководи от представител на вътрешното ведомство, а членовете му ще са експерти от МВР, икономическото и финансовото министерство и на закритото МИС.

Бум на нелоялните промоции заради кризата в. Новинар

Броят на фалшивите промоции и нелоялните реклами ще се увеличи, предупредиха в петък от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Причина за това е икономическата криза, която принуди фирмите все по-често да използват нелоялни търговски практики, за да привличат клиенти, предупредиха от контролния орган. Така например голяма верига сладкарници е подвеждала потребителите с талони за безплатни напитки, на които написаната дата за промоция се оказала стара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:30 | 09.09.22 г.
fallback