fallback

България спира АЕЦ Белене?*

Според информация на немското издание на Financial Times няма да бъде намерено финансиране за довършване на енергийния проект

14:20 | 07.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Проектът за строеж на атомната електроцентрала в Белене е пред провал, твърди немското издание на авторитетния вестник Financial Times. Така стратегическият партньор на страната ни в изграждането на централата – RWE, няма да успее да реализира бизнес плановете си.

Според информация на вестника българското правителство няма да успее да осигури необходимото финансиране, което е в размер на минимум 4 млрд. евро. Така проектът, от който RWE притежава 49 на сто, няма да бъде реализиран.

„Финансирането не е осигурено“, твърди един от доверените източници на вестника.

Вестникът твърди, че през следващата седмица вероятно ще бъде оповестено окончателното спиране на проекта за изграждане на два реактора с мощност 1 000 мегавата, определян като стратегически приоритет от предишното правителство.

За момента от RWE не правят коментар по случая. Самата компания обаче едва ли ще се съпротивлява активно срещу спирането на проекта, тъй като реакторите срещат остра критика от групи като Грийнпийс. Критики има и заради това, че реакторите трябваше да бъдат изградени по руска технология и то в доказано земетръсна зона.

Всичко това направи самият проект доста спорен дори в рамките на RWE, коментира вестникът.

Ако ситуацията се развие по този начин, RWE ще получи сериозен удар, тъй като в същото време се забранява и участието й в изграждането на АЕЦ в Холандия.

По-късно днес след среща с представители на бизнеса министърът на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) Трайчо Трайков не потвърди пред журналисти съобщението, че държавата се отказва от строежа на АЕЦ „Белене“. По думите му проектът и договореностите по него са подложени на сериозен анализ и чужда медия не може да разбере резултата от този анализ преди българските медии.

*Актуализирано към 16:30.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
fallback