fallback

Австрийци инвестират 25 млн. евро във фотоволтаичен парк край Тервел

Върху терен от 300 декара общинска земя ще бъдат разположени 25 хил. фотоволтаични модула

11:13 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Австрийска компания ще изгради фотоволтаичен парк край Тервел с мощност пет мегавата. Очаква се в края на годината да започне подготовката за строителните работи, а до средата на 2010 г. паркът да бъде присъединен към енергийната мрежа, съобщиха от общината.

„Фотоволтаик - Тервел1“ - дъщерно дружество на „КИОТО - Фотоволтаикс“ - Австрия, ще инвестира около 25 млн. евро в съоръженията.

Върху терен от 300 декара общинска земя ще бъдат разположени 25 хил. фотоволтаични модула.

Австрийският концерн е сред най-големите производители в Европа на термосоларни и фотоволтаични модули в Европа, отбелязват от общината.

Очаква се в строителните дейности да бъдат ангажирани около 50 работници от региона. До октомври трябва да бъде одобрен подробният устройствен план и да бъдат издадени строителни разрешения за парка.

Община Тервел ще получава фиксиран финансов дял за всеки произведен мегаватчас енергия в следващите 30 години според подписания договор с дружеството, допълват от кметската управа.

Управителят на „Фотоволтаик - Тервел 1“ Райнер Луплов на церемония през юни в Добрич получи от Министерството на икономиката и енергетиката сертификат за инвеститор клас „А“.

Проектите за фотоволтаични централи у нас стават все повече през последните години въпреки трудностите пред сектора на възобновяемите енергийни източници, посочвани от негови представители. Сред новите обявени планове за подобни централи е парк край Плевен на стойност 200 млн. лв., в който ще се произвежда и вятърна енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
fallback