fallback

УниКредит Груп с 937 млн. евро печалба за полугодието

На 68 млн. евро възлезе печалбата на Уникредит Булбанк за полугодието

18:06 | 04.08.09 г.

Нетна печалба в размер на 937 млн. евро отчита УниКредит Груп за първата половина на годината, като 490 млн. евро са реализирани през второто тримесечие, съобщиха от банката.

133 млн. лв. или 68 млн. евро пък е печалбата на Уникредит Булбанк за полугодието.

През второто тримесечие на 2009 г. печалбата преди данъци на УниКредит Груп е нараснала с 9.2% спрямо предходния период. Това увеличение е постигнато благодарение на стабилното представяне на бизнеса на групата, въпреки увеличението в провизиите, предприето като логичен отговор на влошената макроикономическа ситуация.

Оперативната печалба на УниКредит за първата половина на 2009 г. надхвърля 6.6 млрд. евро, като разликата между двете тримесечия е над 1 млрд. евро в полза на второто. Тенденцията на подобрение в периода април-юни се дължи на подобрение на всички дейности на банката, както и на изключително ефективното оптимизиране на разходите, довело до падане на съотношението разходи/приходи под 50%.

УниКредит е банковата група с най-силно присъствие в Централна и Източна Европа и многократно е заявявала дългосрочния си ангажимент да подкрепя развитието на региона.

Според одобрените днес следобед от Борда на директорите на УниКредит финансови резултати, общите активи на групата намаляват до 983 млрд. евро.

Продължава да се подобряват показателите за капиталовата стабилност, като общата капиталова адекватност надхвърля 11%. Групата показва подготвеност да се справи с влошената макроикономическа среда и увеличения риск като към полугодието отделя провизии за заеми в размер на 2.4 млрд. евро.

УниКредит Груп има позиции в 22 европейски страни, както и представителни офиси в 27 други пазари, с над 40 милиона клиенти и повече от 10,200 клона, с около 174,000 служители към 31 декември 2008 г.

В региона на ЦИЕ УниКредит Груп управлява най-голямата международна банкова мрежа с над 4,000 филиала в 19 държави, където около 78,000 служители обслужват над 28 милиона клиенти. Банковата група оперира в следните държави от ЦИЕ: Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Казахстан, Киргизстан, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словения, Словакия, Турция и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 09.09.22 г.
fallback