fallback

Преглед на печата за 5 август

08:02 | 05.08.09 г.

Все повече фирми бавят заплатите в. Дневник

Все повече фирми бавят заплатите на служителите си, не им плащат обезщетения за неизползван отпуск, нито допълнително възнаграждение за нощен труд или за работа в празнични дни. Това показва отчетът на Главната инспекция по труда (ГИТ) за първата половина на 2009 г. Според социалния министър Тотю Младенов случващото се е признак, че икономическата криза набира скорост. Досега проявленията й върху пазара на труда се изразяваха основно в намаляване на трудови възнаграждения и съкращаване на персонал. Според анализатора от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов задържането на средства за заплати е първият буфер за фирмите в опита им да осигурят оборотни средства на фона на затрудненото кредитиране и увеличаващата се междуфирмена задлъжнялост.

От януари до юни трудовите инспектори са констатирали 50% ръст на забавени заплати и неизплатени обезщетения - 8555 спрямо 5745 за същия период на 2008 г. От ГИТ отдават нарастването и на увеличените с 63% проверки за първите шест месеца в сравнение с година по-рано.

Земеделието е изправено пред катастрофа за 3.5 млрд. евро в. Сега

Замразените 140 млн. евро по САПАРД ще се окажат дребна сума в сравнение с очакваната загуба на 3.5 млрд. евро - субсидии от Брюксел за българското земеделие. Те се оказват заложени на карта заради нехайството на предишната власт и изникващи злоупотреби. "Под заплаха са средствата по програмата за развитие на селските райони, чийто бюджет до 2013 г. е 3.2 млрд. евро. Там ДАНС се натъкна на редица злоупотреби", алармира вчера аграрният министър Мирослав Найденов.

Най-пряко са застрашени десетки хиляди стопани да не получат тази година 700 млн. лв. преки субсидии за нивите си заради неизпълнени ангажименти. Заплашените общо 3.5 млрд. евро са 64% от 5.5 млрд. евро, които се предвижда Евросъюзът да отпусне за българското земеделие до 2013 г.

Гагаузов потрошил 42 млн. за ремонт в. Стандарт

Бившият строителен министър Асен Гагаузов е потрошил 42 млн. лева за скандален ремонт. Това обяви неговият наследник Росен Плевнелиев, шокиран от бомбастичната сума. Милионите са отишли за обновяване на сградата на ведомството в последните дни на старата власт. Работата е извършена на цени, в пъти по-високи от пазарните. 2254 евро на квадрат са платени на единствения участник в конкурса за ремонта - "Главболгарстрой". Харчовете са напълно неоправдани, защото предстои изграждането на нов правителствен център, където да се преместят министерствата. Ще дам сделката на прокурор, закани се Плевнелиев. Заради подобни договори министерството е изправено пред фалит и вече има борчове за 72 млн. От октомври м.г. ударно са сключени сделки за над 300 млн. лв.

Пътната агенция е продължила да плаща на фирми на Батко в. Дневник

Фирми, свързани с бившия шеф на пътната агенция Веселин Георгиев-Батко, са продължили да получават пари от ведомството и след разкритията за конфликт на интереси и злоупотреби. Това стана ясно от започналата ревизия на програмата "Транзитни пътища ІV". С няколко милиона евро са се увеличили разходите за ремонти, които трябва да бъдат поети от републиканския бюджет. Все още не е ясно с колко са се оскъпили дейностите, защото в момента се прави проверка на многобройните анекси по десетте лота на "Транзитни пътища ІV". По груба оценка на експерти сумата е не по-малко от 10 млн. евро. Ревизията е назначена от новия изпълнителен директор на Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) Димитър Иванов, съобщиха от ведомството.

Спецагенция за парите от Европа в. Стандарт

Нова спецагенция може да управлява еврофондовете у нас. Тя ще бъде към финансовото министерство и ще следи парите по всички оперативни програми. Това съобщи шефът на Комисията по европейските въпроси и контрола на европейските фондове в парламента Светлин Танчев (ГЕРБ). Това е една от идеите за засилване на контрола върху харченето на парите от ЕС, обясни той. Според него новото правителство ще избере до края на август свой модел, по който да се следят и направляват средствата от Европа. Възможно е да има обединяване на няколко оперативни програми под една шапка.

Обмисля се отсрочка за регистрация на антиките в. Сега

Притежателите на археологически паметници най-вероятно ще получат от 3 до 6 месеца отсрочка, за да регистрират ценностите, които притежават, научи "Сега". Причината е, че доста от колекционерите срещат трудности в изпълнението на новото си задължение, влязло в сила на 10 април т.г. с новия закон на културното наследство. Идеята в момента се обмисля от депутати и от новия екип на културното ведомство начело с министър Вежди Рашидов. За целта са нужни поправки в ресорния закон, известен още като закона "Чилова".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:12 | 01.09.22 г.
fallback