fallback

Икономическият министър вече си има трима заместници*

Мая Христова, Евгени Ангелов и Иво Маринов са заместник-министрите на Трайчо Трайков

12:39 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Трима заместник-министри са назначени в екипа на новия министър, оглавяващ Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, съобщиха от ведомството.

Мая Христова ще е заместник на министъра Трайчо Трайков по въпросите на енергетиката. Досега тя е била управляващ съдружник на консултантската компания TPA Horwath за България. Работила е по проекти за разработване на методологии за увеличаване на приходите в енергийното регулиране у нас. Смятана е за експерт в областта на дългосрочно интегрирано ресурсно планиране, управление на паричните потоци, регулаторно счетоводство, бизнес планиране и развитие и др.

Участвала е и в проекти на Световна банка, Европейска банка за възстановяване и развитие (EBRD) и др. международни институции.

По въпросите на икономиката заместник-министър ще е Евгени Ангелов. Досега той е бил изпълнителен директор на фонда за дялови инвестиции в Югоизточна Европа Attria Capital. Между 2005 и 2008 г. Ангелов е директор на „Бизнес развитие“ на TriGranit Development Corporation (вижте интервю с него от този период)  и е част от екипа на инвестиционната банка Lazard в Ню Йорк в сектори недвижими имоти и преструктуриране.

Общинският съветник от София Иво Маринов става заместник-министър с ресор туристическия сектор. През 1995 г. Маринов влиза в Комисията по туризъм към МС. Оттогава работи в сферата на туризма в държавната администрация. Бил е директор на Дирекция Национална и международна политика в сферата на туризма, както и главен секретар на Съюза на българската туристическа индустрия.

По-рано днес Трайчо Трайков намекна, че може да има повишение на цените на парното в София, като по думите му компанията се нуждае от стратегически инвеститор и ако не си намери такъв, може да се върне към Столична община.

Относно АЕЦ „Белене“ Трайков каза, че му е нужен точен анализ, чрез който да се информира за проекта. Ако той се окаже прекалено скъп, според новия министър няма да си заслужава да бъде реализиран.

Според Трайков до момента „по енергийните проекти се е работило на парче без ясна идея за рентабилност, като процесът е протичал непрозрачно и без диалог с данъкоплатеца, от когото се очаква да подпише сметка за 10 млрд. eвро“.

Относно Булгартабак коментарът е, че моментът за приватизация е изпуснат, но, ако се задейства бързо, процедурата можело да продължи. Предвижда се това да стане чрез публичен търг с явно наддаване, като ще се допускат кандидати по точно определени критерии.

*Актуализирано към 12:55

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 12.09.22 г.
fallback