fallback

Преглед на печата за 1 август

09:07 | 01.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

15 фирми с проекти по САПАРД са отпаднали от списъка на ОЛАФ за проверка в. Сега

"Късно снощи министърът на земеделието се обади и ни информира за приключилите преговори. Резултатите са, че 15 от 98-те фирми с проекти по САПАРД са отпаднали от списъка на ОЛАФ за проверка", каза Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България, в интервю за предаването на БНР "Преди всички". Останалите фирми ще бъдат вписани в списъка на длъжниците, но срокът, в който ще станат изискуеми, вече е три месеца, поясни още тя. Третата новина от преговорите със земеделския министър е, че изискуемостта не значи в случая изземване на сумата с лихвите веднага. Светла Чамова обясни, че сумите ще трябва да се връщат до две години, което няма да доведе до затваряне веднага на фирмите.

Летни ремонти блокират ключови пътища в. Сега

В разгара на летния сезон ремонтите по републиканската пътна мрежа продължават с пълна сила. Според бюлетина на Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) те засягат много от ключовите пътища, в които се въвежда нова организация на движението.

Вчера започна планираният за три седмици ремонт на шосето Княжево - Владая. За движение се затваря северното платно между Черния кос и КПП-Владая, а движението ще е двупосочно само в южното платно. Дори там скоростта е ограничена до 40 км в час и е забранено изпреварването.

В планинските райони също кипи работа. Участъкът Твърдица - Елена все още е затворен, а движението е пренасочено през обходния маршрут Елена - Сливен - Твърдица. Насочващите се през уикенда към Смолян трябва да знаят, че традиционният път Пловдив - Чепеларе - Соколовци - Смолян е затворен до края на август. От Чепеларе се обикаля през Проглед и Пампорово.

Все още не се знае кога ще приключи изграждането на обхода на Кърджали, заради което пътят до Хасково е затворен и се обикаля през селата Манастир, Войводин, Мост и Чифлик.

Бойко Борисов прати самолет до Иран за болен моряк в. Сега

Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил да бъде изпратен незабавно в Иран самолет, който да транспортира до България болния моряк Панко Тодоров. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Разноските за полета ще бъдат за сметка на Министерството на здравеопазването.

Панко Тодоров, който е работил като моряк под панамски флаг, е приет по спешност за лечение в болница в иранския град Бандар Аббас в началото на юни. Почти два месеца той е лежал в реанимацията на болницата в състояние на кома. Според лекуващия го лекар, Тодоров вече е в съзнание и състоянието му се подобрява.

От юни насам съпругата на Панко - Елена Тодорова, прави отчаяни опити да върне съпруга си в България. Жената е търсила съдействие от всевъзможни институции. Нито собственикът на кораба, нито посредниците във Варна са й оказали помощ до този момент.

Избират с конкурс шеф на "Земеделие" в. Стандарт

Новото ръководство на Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, ще бъде избрано с конкурс. Това е заявил земеделският министър Мирослав Найденов след заключителната му среща с представителите на Главна дирекция "Земеделие" на Европейската комисия и Службата за борба с финансовите измами (ОЛАФ).

Сегашното ръководство на фонда ще бъде сменено, за да спазва процедурите и да работи прозрачно. Новите шефове на Разплащателната агенция няма да са с политически чадър.

Ръководството ще е само от експерти. Бъдещият шеф на фонда ще трябва да защити виждането си за развитието на Разплащателната агенция. Ще бъде избран най-добрият кандидат, с най-ясна визия за развитието на ведомството. ЕК ще бъде запозната с процедурите и критериите за избор на ново ръководство на ДФЗ, съобщават от пресслужбата на земеделското министерство.

Пращат металурзи в принудителна ваканция в. Стандарт

Пращат металурзи в лятна ваканция. Поне месец - месец и половина в отпуск ще бъдат работниците на най-голямата радомирска фирма "Радомир метал индъстрийз". Престоят е принудителен и е заради липсата на достатъчно поръчки.

За тези, които не са ползвали платения си годишен отпуск, ваканцията ще бъде платена, останалите се разпускат в неплатен отпуск. Няма да работят електростоманодобивният, пресово-ковашкият и стоманолеярният цех. Във ваканция ще бъдат и механоцеховете, както и помощният персонал. На работа ще останат само тези, които изпълняват поръчки със срокове и работят с усвояване на акредитиви.

Общо около 60 на сто от персонала на дружеството ще бъде във ваканция, каза изп. директор на радомирската фирма Людмил Александров.

Заради кризата от началото на годината производството се е свило с около 3.5 пъти. Основната причина за това е силната зависимост на предприятието от заявките отвън. Освен принудителните отпуски, 100 металурзи отиват на трудовата борса. Съкращенията са поетапни и с освободените в началото на годината, ще засегнат общо 600 души.

Хотелиерите оптимисти за приходите от туризъм в. Новинар

Очаква се през този летен сезон туристите по черноморските курорти да са с около 5-6 процента по-малко спрямо миналата година. Това прогнозира председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин пред Нова телевизия. Браншът за пореден път изтъква като причина за понижения интерес към нашите курорти световната икономическа криза и намалените доходи на населението, а не презастрояването и некачественото обслужване.

Рагин коментира още, че се очаква около 3 млрд. евро да са приходите в хазната от туризъм през този летен сезон. Шефът на хотелиерската организация призова за по-бързо изграждане на магистрала „Тракия” в отсечката от Сливен до Карнобат, тъй като в момента в този район се образуват огромни задръствания и заради това много българи се отказват да пътуват до морето.

Бивш царист се готви за съветник на премиера в. Дневник

Бившият лидер на младежката организация на НДСВ и депутат от царската партия, впоследствие от БНД и независим - Светослав Спасов, ще бъде съветник на премиера Бойко Борисов по въпросите на администрацията.

По информация на вестника Борисов избрал за личен съветник по външнополитическите въпроси Радослав Точев, който е част от експертния екип на ГЕРБ. Точев стана известен като първия българин, завършил престижната парижка Национална школа по администрация. Работил като сътрудник на настоящия френски президент Никола Саркози, когато той ръководеше министерството на икономиката, финансите и индустрията на Франция. През 2007 г. Точев беше кандидат на ГЕРБ за евродепутат, но се оттегли от листата след катастрофа, при която загина човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 09.09.22 г.
fallback