fallback

Първанов: Големите енергийни проекти трябва да са държавни

Ако искаме да имаме енергийна сигурност, държавата трябва да се ангажира с нея, а не да я оставя на частници, смята президентът

16:34 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европа и световният опит показват, че държавата е тази, която се ангажира с правенето на енергетика, заяви днес президентът Георги Първанов при посещението си във Велико Търново, съобщиха от прессекретариата на Държавния глава.

Коментарът му е във връзка с изявленията напоследък на представители на ГЕРБ и Синята коалиция, че държавата трябва да „излезе“ от участието си в големите енергийни проекти (АЕЦ Белене, газопровода „Южен поток“, петролопровода „Бургас-Александруполис“) или да го намали, заради недостиг на финансиране.

„Ако искаме да бъдем енергиен център на Балканите, така както сме заявили не приемам онова, което прозвуча по-скоро от подкрепящите правителството формации - да се спрат големите проекти, априори с идеята, че стрували много пари и да се търси отдаването им изключително на частни начала“, заявява Първанов.

По думите на президента, „ако искаме наистина да имаме енергийна сигурност, държавата трябва да се ангажира с нея, а не да я оставя на частници, още по-малко на такива, които са отвън и ще си имат своите интереси“. Така че, „аз съм за това да се направят анализите и изчисленията по проектите, но в същото време да не се губи стратегическият поглед, съветва Първанов.

Той смята, че е много важно, когато се прави новата енергийна стратегия, тя да не бъде не само на този кабинет, а на България, и да има елементи на приемственост. В тази връзка, според Георги Първанов, е особено важно разчетите да се правят не само на базата на онова, което ще се изхарчи или спечели в рамките на този мандат. „Големите енергийни проекти са инвестиция в енергийната сигурност на страната в стратегически план, от порядъка на 2015 – 2020 година“, припомня заключение по въпроса президентът. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 04.09.22 г.
fallback