fallback

Пенсионните вноски намаляват с около 10% през април и май

Данните индикират увеличаване на безработицата, намаляване на доходите или забавено плащане към пенсионните фондове от работодателите, НАП или НОИ

14:03 | 31.07.09 г.

Вноските в универсалните пенсионни фондове (УПФ) през април и май 2009 г. намаляват със съответно 10,6% и 8,6% на годишна база, показват изчисления на Investor.bg на база данни на Комисията за финансов надзор.

5% от дохода на лицата родени след 1959 г. задължително се превежда в универсален пенсионен фонд.

За изминалата година един випуск е започнал трудова дейност, а все още лицата, родени след 1959 г. не се пенсионират, с малки изключения, затова броят осигурени се увеличава, така че намаляването на вноските при нормални обстоятелства би бил нелогично.

Спадът на вноските през април и май може да индикира няколко тенденции. Това са или ръст на безработицата, или намаление на възнагражденията, или забавени плащания на заплати от работодателите. Не на последно място може да има забавено плащане на вноските за универсален пенсионен фонд към пенсионния фонд, тъй като първо те постъпват в НАП, а след това в НОИ. Последното е възможно, тъй като бюджета в последните месеци реализира дефицити.

Не може да се каже кой фактор в най-голяма степен е причинил спада на вноските в УПФ през април и май, тъй като няма ясни правила в какъв срок парите, изпратени от работодателя, трябва да стигнат до универсалния пенсионен фонд на работника.

За юни има ръст на постъпленията в универсалните пенсионни фондове с 29%, затова за второто тримесечие като цяло на годишна база вноските в УПФ се увеличават с 2,7% на годишна база до 158 млн. лв.

За първото тримесечие ръстът на вноските на годишна база е бил с 46% до 151,3 млн. лв.

Официалната безработица в страната е 7,29% за юни 2009 г. спрямо 6,27% в края на 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:18 | 31.07.09 г.
fallback