fallback

Загубата на Алкомет през второто тримесечие намалява

За април-юни загубата на дружеството е 345 хил. лв. при загуба от 1,5 млн. лв. за първото тримесечие

10:32 | 31.07.09 г.

Алкомет АД е отчело загуба за април-юни в размер на 345 хил. лв. при загуба от 1,5 млн. лв. за първото тримесечие, показа отчетът на дружеството, представен чрез БФБ-София.

За второто тримесечие на миналата година Алкомет отчете печалба от малко над 1 млн. лв.

„Основният отрицателен фактор, влияещ на търговията на дружеството от първото полугодие на 2009 г., е пониженият кредитен рейтинг на България, което доведе до повишено внимание при търговията с дружеството на основните ни чуждестранни партньори“, коментират от Алкомет.

„За щастие добрият имидж на компанията и доброто й име на надежден партньор в бизнеса изигра своята важна роля и позволи да се запазят добрите търговски условия, постигнати преди това“, добавят от дружеството.

Приходите от продажби на компанията за второто тримесечие падат с 30% на годишна база до 40,3 млн. лв., като има забавяне на годишния темп на спад спрямо първото тримесечие, когато в сравнение с януари-март 2008 година, продажбите на Алкомет се понижиха с 33 на сто.

За шестмесечието Алкомет регистрира загуба от 1,9 млн. лв. спрямо печалба от 2,3 млн. лв. година по-рано. Нетните приходи от продажби намаляват с 32% до 78,5 млн. лв.

Оперативната печалба (EBITDA) на дружеството се стопява с 57% до 4,161 млн. лв. като маржът й се влошава до 5,3% спрямо 8,4% за полугодието на миналата година.

Оперативният нетен кеш на Алкомет се подобрява, като възлиза на 9,3 млн. лв. при 3,6 млн. лв. година по-рано. През периода има извършени инвестиции за 2,2 млн. лв.

„В условията на икономическата криза, освен негативните последици от нея, се откриха и неочаквани възможности. В условията на затруднения в работата на повечето от фирмите в отрасъла и най-вече на тези, които са специализирани в производство на материали за автомобилната и строителната индустрии, много компании закриха свои клонове. Така на пазара на употребявано производствено оборудване се появиха добри оферти, от които Алкомет АД се възползва“, става ясно още от отчетите на компанията.

„Беше закупено оборудване от закрити предприятия във Франция и Испания. От закрит завод в Австралия бяха закупени три машини, които вече се монтират във Валцов цех. При ликвидацията на тези фирми, стойността на такова оборудване е много пъти под пазарната му стойност, а закупуването му ще даде предимство на Алкомет в конкурентната борба в бъдеще в посока увеличаване капацитета и асортимента на произвежданата продукция“, добавят от дружеството.

До края на 2009 г. Алкомет предвижда да направи инвестиции в размер на 7,2 млн. лв.

Собственият капитал на дружеството е 62 млн. лв., а привлеченият – 102 млн. лв.

С актуални данни от последния отчет ценовите съотношения на Алкомет са както следва: цена/счетоводна стойност – 0,5, цена/продажби – 0,16.

Акциите на дружеството не реагираха на отчета, сделки с тях липсват.

Свързани компании:

Алкомет АД(ALCM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
fallback