fallback

Нетната печалба на ОЦК пада с 12%, оперативната рентабилност се подобрява

Нетните приходи от продажби за шестмесечието възлизат на 53 млн. лв. спрямо 80,3 млн. лв. година по-рано

09:57 | 31.07.09 г.

Оловно цинков комплекс АД-Кърджали обяви нетна печалба за полугодието от 1,679 млн. лв., което представлява понижение от 12,5 на сто спрямо обявената нетна печалба от 1,9 млн. лв. за полугодието на миналата година, показват отчетите на дружеството, публикувани чрез БФБ-София.

През първото тримесечие дружеството отчете повишение на печалбата с 20% до 1,2 млн. лв., но за второто тя спада с около 50 на сто до 447 хил. лв., в резултат на което за шестмесечието нетният финансов резултат бележи понижение спрямо сравнимия период на миналата година.

Нетните приходи от продажби за шестмесечието възлизат на 53 млн. лв. спрямо 80,3 млн. лв. година по-рано. През шестмесечието на миналата година обаче има отчетени „други“ приходи от продажби в размер на 11 млн. лв. при записване в същото перо на текущия период от 1,7 млн. лв., което води до по-голям спад на общите продажби от 34 на сто.

Обикновено в статията „други“ на раздела „нетни приходи от продажби“ в отчета за доходите се записват приходи, които имат еднократен характер.

Приходите от продажби само на продукция се понижават с по-малък темп от 26 на сто до 51,3 млн. лв.

Годишният темп на спад на общите продажби през второто тримесечие е 37 на сто до 26,3 млн. лв. при темп на спад от 35% през първото. През второто спрямо първото продажбите не се променят съществено.

Финансовите резултати на ОЦК са обусловени от промяната на цените на оловото и цинка, които имат най-голямо влияние върху нивото на продажбите. На практика от отчетите на дружеството става ясно, че в сравнение със същия период на 2008 година производството на основните продукти на Оловно цинков комплекс в количествено отношение е почти съпоставимо.

„Последните анализи на световните специалисти в металния сектор показват, че се забелязва раздвижване на пазара, изразено в нарастване на поръчките за производството на метали и покачване на цените“, коментират от ОЦК.

„Това е видно и от сравнението на средните цени на ЛМБорса за оловото и цинка през първото и второто тримесечие на годината. За първото тримесечие на 2009 г. средната цена на оловото е 1157,39 долара/т при средна цена само за второта тримесечие от 1499,24 долара/т, а при цинка е съответно 1172,08 долара/т за първите три месеца от годината и 1473,30 долара/т за периода 1 април – 30 юни 2009 г.“, добавят от дружеството.

„Независимо от така направената съпоставка е необходимо да се отбележи, че все още няма ясно изразени тенденции, които да формират устойчив ръст в цените на металите, които са в пряка зависимост от развитието на световната икономика“, става ясно още от отчетите на компанията.

Оперативната печалба за шестмесечието (EBITDA) бележи ръст от 39% на годишна база до 7,3 млн. лв. въпреки еднократния ефект на отчетените други приходи от продажби от 11 млн. лв. за шестмесечието на миналата година.

Маржът на EBITDA се увеличава до 14% от 6,5% за януари-юни 2008.

Нетният резултат от финансова дейност (финансови приходи минус финансови разходи) е отрицателен и възлиза на -3 млн. лв. спрямо -1,1 млн. лв. резултат от финансова дейност година по-рано. По-голямата част от него се дължи на курсови разлики, тъй като 85% от продукцията на ОЦК се изнася.

Нетният оперативен кеш на ОЦК възлиза на 10,7 млн. лв., като целият е използван за плащане на изходящи парични потоци от финансова дейност (главници по заеми и лихви).

Към края на юни собственият капитал на ОЦК е 52,2 млн. лв., а привлеченият е 139 млн. лв.

Мажоритарен собственик на дружеството е Интертръст Холдинг АД, София, в което основен акционер е Валентин Захариев.

Сделки с акциите на ОЦК до момента липсват.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
fallback