fallback

Населението и фирмите спестиха 365 млн. лв. през май

От началото на годината населението е спестило 755 млн. лв.

10:06 | 31.07.09 г.

В условията на криза населението и фирмите са спестили 365 млн. лв. през юни 2009 г., показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ.

От спестените пари със 159 млн. лв. до 22,92 млрд. лв. са се увеличили депозитите на населението и с 206 млн. лв. до 19,23 млрд. лв. депозитите на фирмите, показват изчисленията.

Тенденцията е в унисон с процесите в Западна Европа и САЩ, където в условията на криза европейците спестяват все повече, а данни от САЩ показаха, че спестяванията надвишават харчовете на домакинствата.

Депозитът е ключов инструмент за оцеляване във всяка криза, като осигурява буфер срещу основните рисковете на кризата като безработицата и намаляващите доходи, осигурявайки и ежемесечен доход от лихви.

В същото време увеличаването на спестяванията води до намаляване на потреблението и възпрепятства икономическото възстановяване. Аналогични процеси, които също водят до забавяне на икономическото възстановяване, са предсрочно погасяване на кредити и липсата на желание за теглене на нови, което се доказва от резкия спад в новоотпуснатите кредити в последните месеци възлязъл на 66% през юни. Разбира се, спадът в новите кредити се дължи и на нежеланието на банките да финансират, което е ефект от общата несигурност в средата. В текущата ситуация кредити търсят най-вече закъсали финансово граждани и фирми, които не са най-търсените кредитополучатели от банките.

През юни кредитни институции са намалили депозитите си у нас със 155 млн. лв., поради което общия ръст на депозитите през месеца е 210 млн. лв. до 57,5 млрд. лв. Кредитните институции са основно банките собственици на банки у нас, както и други чуждестранни кредитни институции.

Между 30 юни 2009 г. и 31 януари 2008 г. населението е вложило 755 млн. лв. в депозити. Фирмите са намалили вложенията си в банките с 400 млн. лв., а кредитните институции са намалили вложенията си у нас с 1,26 млрд. лв.

През май 2009 г. населението беше намалило депозитите си със 103 млн. лв., фирмите бяха спестили 43 млн. лв., а кредитните институции бяха изтеглили 391 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 12.09.22 г.
fallback