fallback

Преглед на печата за 31 юли

08:00 | 31.07.09 г.

Започна третата битка за строежа на "Тракия" в. Дневник

Строителството на магистралите, определено от премиера Бойко Борисов като приоритет, вече очерта противопоставяне между новия министър на регионалното развитие и ръководството на пътната агенция. Строителният министър Росен Плевнелиев настоява търговете за "Тракия" да се проведат по европейските правила, с отваряне на ценовите оферти и техническата част в един ден. Ръководството на пътната агенция обаче планира ценовите предложения да се отворят след пресяване на кандидатите по техническите им предложения, както е по Закона за обществените поръчки.

Това е третата битка за правилата, по които да се довърши магистралата. Първата започна при кабинета на НДСВ, който сключи договор за концесионирането й с параметри, оспорени от Европейската комисия. Втората завърши в началото на тази година, когато пак след натиск от Брюксел бяха анулирани търговете, обявени от назначеното от БСП ръководство на пътната агенция. Една от причините за анулирането беше именно изискването офертите да се отварят по различно време.

Здравната вноска ще се увеличава, но плавно в. Дневник

Здравната вноска трябва да бъде увеличена плавно, обяви здравният министър Божидар Нанев пред "Нова телевизия". Той добави, че в България тя е сред най-ниските в Европа, като дори в Румъния е два пъти по-висока. В момента осигуровката е 8%, а в северната съседка е 12%. Според министъра обаче повишението не трябва да става административно. На този етап е добре да се даде възможност да се увеличават вноските за здраве по желание, като се развие доброволното осигуряване, поясни той.

Бюджетът за пенсии е продънен в. Новинар

До края на годината дефицитът на Националния осигурителен институт (НОИ) ще достигне 555 млн. лв., съобщи вчера социалният министър Тотю Младенов. Той цитира доклад на НОИ, според който осигурителната институция може да има затруднения при плащанията към края на годината. Според експерти обаче дори и да свършат парите в НОИ, държавата е длъжна да осигури средства за изплащането на пенсиите и обезщетенията. Данните на социалното министерство са прогнозни, смятат обаче от Надзорния съвет на НОИ. Едва през септември осигурителната институция ще обобщи своите плащания за първата половин година и ще може да се отчете дали институтът е на червено или не.

Пълен хаос цари в двете закрити министерства в. Сега

Пълен хаос цари в двете закрити от новата власт министерства - на извънредните ситуации и на държавната администрация, а служителите им цяла седмица се чудят какво да правят, показва проверка на "Сега". Емел Етем си е тръгнала още в понеделник заедно с целия си политически кабинет от 17 души. Главният секретар Катина Чернаева, която в момента е най-високопоставеният служител във ведомството, категорично отказа вчера да допусне журналисти до сградата на пл. "Света Неделя" 6 в столицата. Тя самата не беше на работното си място. Хората разказаха, че все още се опитвала да командва в стил "Етем", но вече не срещала разбиране от подчинените си. На въпрос кой ръководи в момента МИС от информационното гише лаконично обясниха: "Ами то вече няма министерство".

Битовите потребители на газ в София надхвърлиха 13 000 в. Сега

От началото на 2009 г. към газоразпределителната мрежа в София, Банкя и Божурище са свързани нови 1373 битови абонати. С това техният брой стана 13 087, съобщиха вчера от "Овергаз Инк.". Изградената от дъщерното й дружество "Софиягаз" близо 500-километрова мрежа дава възможност на повече от 31 000 битови потребители да се възползват от предимствата на екологичното синьо гориво. Освен газифицираните домакинства в София има и 448 обществено-административни сгради на газ и 57 промишлени предприятия. Всички те от 1 юли насам плащат средно по 7.9 ст. за киловатчас енергия за битовите клиенти и между 5.8 и 7.4 ст. за стопанския сектор.

50 000 за осъден министър в. Стандарт

50 бона премия за всеки осъден министър. Такъв бонус обеща държавата на екипите, които ще борят мафията и корупцията по високите етажи. В спецзвената ще участват служители на МВР, ДАНС, прокурори, данъчни и митничари. Финансовият стимул бе обявен от новия МВР шеф Цветан Цветанов след среща с главния прокурор Борис Велчев. Според министъра е редно хората, които предотвратяват измами за милиони, да получават солиден бонус. Парите обаче ще се получават само в случаите на влязла в сила осъдителна присъда. Наградите трябва да спрат и изтичането на информация от спецекипите. За тази цел членовете им ще преминават през детектор на лъжата. Новите звена трябва да са готови до септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 06.09.22 г.
fallback