fallback

Цените на производител забавиха ръста си през юни

С 0,5 на сто се увеличава индексът на цените на производител на месечна база, на годишна пада със 7,3%

12:02 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Общият индекс на цените на производител през юни 2009 г. е с 0,5% над равнището от предходния месец, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение през май индексът нарасна с 0,7% на месечна база, а на годишна база се понижи с 6,7%.

Увеличение на цените на месечна база е регистрирано в преработващата промишленост - с 0,6%, и в добивната промишленост - с 2,7%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ има намаление с 0,2%.

В добивната промишленост по-съществено увеличение на цените спрямо май се наблюдава при добива на метални руди - с 8%. В преработващата промишленост намаление е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1,9%, и при производството на мебели - с 1,5%.

Общият индекс на цените на производител през юни на годишна база намалява със 7,3%. В преработващата промишленост цените на производител намаляват спрямо съответния месец на 2008 г. с 12,2%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано увеличение с 14,7%.

На годишна база в преработващата промишленост по-съществен спад има при производството на основни метали - с 26,5%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 13,5%, а увеличение има при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 13,2%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 11,6%.

Данните на НСИ показват още, че индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юни е с 0,2% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените има в добивната промишленост - с 2,9%, и в преработващата промишленост - с 0,1%.

В преработващата промишленост увеличение на цените на производител на вътрешния пазар на месечна база е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 0,7%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0,4%, докато по-значително намаление на цените е отчетено при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2,2%.

В добивната промишленост има увеличение на цените спрямо предходния месец при добива на метални руди - с 11%, докато намаление се наблюдава при добива на неметални материали и суровини - с 2,8%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през юни на годишна база намалява с 5,1%. В преработващата промишленост цените през юни спадат с 13,1% спрямо съответния месец на 2008 г., докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано увеличение с 18,3%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо юни 2008 г. има при производството на основни метали - с 31,6%; производството на хранителни продукти - с 6,1%; производството на изделия от каучук и пластмаси – с 3,4%. Увеличение на цените се наблюдава при производството на напитки - с 9,2%; производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 6,7%; обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 6,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 08.09.22 г.
fallback