fallback

Фериботната линия Никопол-Турну Мъгуреле вероятно ще тръгне през септември

Фирмите оператори очакват завършване на ремонтите на прохода Хаинбоаз и на пътя Плевен-Никопол

17:14 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новата фериботна линия по река Дунав между Никопол и Турну Мъгуреле се очаква да започне превози в началото на септември, съобщи областният управител на Плевен Цветко Цветков.

По думите му фирмите оператори очакват завършване на ремонтите на прохода Хаинбоаз и на пътя Плевен-Никопол. Това ще бъде най-прекият път от и за Южна България, посочи Цветков, цитиран от БТА. Има и бюрократични пречки, които трябва да бъдат преодолени - недопустимо е повече да се отлага откриването на линията, посочи областният управител.

През септември миналата година Държавната приемателна комисия е установила, че новопостроеният фериботен комплекс е годен за използване и е издадено разрешение за експлоатация. Има решение на Министерския съвет за разпределение на всички служби и на цялата база на комплекса, допълни Цветков.

Общата стойност на съоръжението е 6,2 млн. евро, като две трети от тях са получени по програма ФАР, а останалата част - от държавата. От българска страна превозвач е Параходство "Българско речно плаване", а оператор е държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", Русе.

Те разполагат с един кораб с места за 18 товарни автомобила. Съоръжението на българския бряг е с обща площ 14 хил. кв. м, 6000 от тях са изградени в реката, а останалите - на суша. Построени са бетонна рампа и укрепваща брегова стена.

Изпълненият проект предвижда фериботните платформи да превозват на един курс по шест товарни и 30 леки автомобила. Общо на ден ще се извършват по шест курса от двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:24 | 07.09.22 г.
fallback