fallback

Новият транспортен министър започва да свива разходите на министерството

Разходите ще се анализират внимателно с оглед на тяхната целесъобразност

12:26 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новият министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков разпореди да бъдат сведени до минимум разходите на министерството, изпълнителните агенции и второстепенните разпоредили в системата, като се преценява тяхната целесъобразност, съобщиха от ведомството.

Разходите за командировки и специализации в чужбина, стационарни и мобилни телефони, гориво на служебните автомобили, консултантски договори, семинари, офис оборудване, компютърна техника, други дълготрайни материални активи и ремонти трябва да бъдат внимателно анализирани.

Подготвянето на документацията за обществени поръчки и подзаконовите актове към Закона за обществените поръчки (ЗОП) ще се стартира, след като се представи доклад за доказването на целесъобразността на разхода и одобряването му от министъра.

Според разпоредбата ръководителите на второстепенните разпоредители нямат право да поемат задължение за разходи над размера на средствата, предвидени по бюджета за 2009 г.

Цветков е възложил също така на едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала и държавните предприятия от системата да оптимизират разходите си. Те трябва да предприемат необходимите мерки за намаляването на разходите, увеличаването на приходите и повишаването на събираемостта на вземанията, за да бъде преодоляно негативното влияние на финансовата криза. 

В своите анализи към месечните си отчети дружествата следва да включват и мотивиран анализ на причините, водещи до промени в приходите и разходите, както и отчет за резултатите от предприетите действия за преодоляване на негативното влияние на финансовата криза.

Дружествата и държавните предприятия трябва да изготвят и списък на планираните до края на 2009 г. процедури по реда на ЗОП и наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, както и списък на планираните процедури, които могат да не бъдат проведени. Той трябва да бъде придружаван и от информация за очаквания ефект върху финансово-икономическото състояние на дружеството вследствие на тяхното непровеждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:59 | 29.08.22 г.
fallback