fallback

Преглед на печата за 29 юли

08:14 | 29.07.09 г.

Марк Мобиус: България да девалвира лева с 50% в. Дневник

Марк Мобиус - един от ветераните в инвестиционния бизнес, се обяви за обезценяване на българския лев с 50%.

В интервю за Ройтерс на въпроса какво мисли за възможността за девалвация в бордовите държави Латвия или България, той отговаря: "Харесвам идеята за девалвация. Тя прочиства въздуха". След което допълва, че двете страни би трябвало да обмислят обезценяване на националните си валути с до 50%.

Българите и латвийците неотстъпно бранят валутните си бордове с твърдения, че това гарантира финансова стабилност, посочва агенцията. Но много икономисти прогнозират, че Рига ще трябва да отстъпи и това вероятно ще предизвика ефект на доминото и сред другите бордови държави в Балтика и в България, допълва Ройтерс.

"Ялта" пак осребри подлеза до Софийския университет в. Дневник

В подлеза до Софийския университет ще се строи магазин от веригата "Била", а на мястото на бившата дискотека "Спартакус" ще има книжарница. Това предложение на главния архитект Петър Диков ще гласува общинският съвет в сряда. Магазинът ще е на мястото на бившето кино "Ялта", което се използва от едноименната младежка кооперация. Тя стопанисва и "Спартакус", но се е отказала от 550-те кв. м на дискотеката, за да вземе по-малко помещение в съседство. В подлеза се строи една от станциите на метрото. От всичко това общината няма да получи и стотинка, а приходите ще са за "Ялта".

Причината е, че младежката кооперация е получила право на строеж под земята за 30 години срещу 3300 долара с договор от 1997 г., подписан от Венцислав Николов, тогавашен и. д. кмет и заместник на Стефан Софиянски. Сега "Ялта" ще отдаде възмездно подземното пространство на "Била".

Съдии се усъмниха в разпределението на делата в. Сега

Наказателните съдии от Софийския градски съд поискаха независима експертиза на електронното разпределение на делата на случаен принцип, както изисква Законът за съдебната власт. Открай време магистрати твърдят, че системата е лесна за манипулиране и случайното разпределение е само на думи.

"Забелязва се определено концентриране на дела от обществен интерес, включително и такива, които се наблюдават от Висшия съдебен съвет, при едни и същи съдии", пишат магистратите до новоназначения си председател Георги Колев и до ВСС. Значителна част от т.нар. знакови дела се гледат от самия Колев, който доскоро беше зам.-председател на съда. От ВСС дори изтъкнаха това като плюс, когато обясняваха колко подходящ председател са избрали.

Спецзвеното за евроизмами с нова шефка в. Новинар

Висшият прокурор Ангелина Митова е оглавила специализираното звено за борба с измами с европейските средства, съобщиха от прокуратурата вчера. Митова е заела мястото на Маргарита Попова, която стана министър на правосъдието. Новата шефка на спецзвеното работи там от създаването му през 2008 г. Преди това Митова е била заместник-окръжен прокурор на Пазарджик.

Резиденция "Лозенец" дължи над 50 000 лв. за вода в. Новинар

Резиденция „Лозенец”, която беше любимо място за заседанията на тройната коалиция, е натрупала задължения за вода за над 50 000 лв. за период от една година. Това съобщиха във вторник от „Софийска вода”. Резиденцията се стопанисва от Министерството на отбраната. От водоснабдителното дружество обясниха, че са правили многократни опити да влязат и да отчетат водомерите в резиденцията, но досега не им е бил осигурен достъп.

Освен това са поискали и да бъдат показани водопроводните тръби, по които се доставя вода до резиденцията, тъй като във времето, в което е изграждана инсталацията, е имало изисквания за секретност, но достъп на служители на ВиК дружеството до тях не е бил осигурен. Вследствие на това от компанията са изпратили фактура за 51 000 лв. за вода на Министерството на отбраната, която е била изчислена на база водата, която е подавана за една година към резиденцията, а не това, което реално е потребено.

Изследване на "Виза Европа": В България стоките за ваканция са по-евтини само от Карибите в. Дневник

Подготвянето на ваканционен багаж може да струва хиляди евро, съобщава в. "Айриш индипендънт". Според изследване на "Виза Европа" най-скъпите принадлежности за лятото са на Карибските острови. На второ място след тях се нарежда България, следвана от Турция, Гърция, Португалия и Ирландия. Проучването сравнява цените на 16 от най-разпространените продукти като слънчеви очила, пасти за зъби, плажно масло, плажни хавлии и други в 17 държави, популярни сред ирландските туристи.

“Каменица” става американска в. Стандарт

Сумата от 1,5 млрд. евро е предложил частният инвестиционен фонд CVC за пивоварните на "ИнБев" в Централна и Източна Европа, сред които е и "Каменица". Сред продаваните активи на "ИнБев" са 11 пивоварни в Румъния, Чехия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Черна гора и др., както и родните заводи в Пловдив и Хасково, където се правят марките Каменица, Becks's, Stella Artois, Бургаско и Астика.

“Виктори” менте залива пазара в. Стандарт

Фалшиви цигари "Виктори Уайт" заливат страната, предупредиха от "Булгартабак Холдинг" АД. От няколко седмици на българския пазар се появи фалшиво "Виктори Уайт" с надпис "FOR DUTY FREE SALE ONLY". Цените, на които се предлагат тези цигари, са между 2 и 3 лв. За първи път са засечени преди около 2 седмици в района на Благоевград, а след това и в Кюстендил. Тези цигари се различават съществено от оригиналните "Виктори Уайт", както по опаковката, така и по бленда, предупредиха от "Булгартабак Холдинг". В лабораторията на "Благоевград-БТ" АД е извършен химичен и физичен анализ на фалшивите цигари. Заключението на специалистите е, че цигарите са произведени от много нискокачествени материали, тоест отпадъци от цигарено производство, с минимални количества тютюн.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:01 | 11.09.22 г.
fallback