fallback

Елхим Искра подобрява кешовите си позиции

Дружеството освобождава кеш предимно от редуциране на материалните запаси

15:15 | 28.07.09 г.

След като Елхим Искра АД обяви финансовите си резултати за печалбата и продажбите за полугодието и прогноза за юли, днес дружеството публикува в Бюлетин Investor.bg и своите пълни финансови отчети за шестмесечието.

От тях става ясно, че за полугодието дружеството освобождава кеш предимно от редуциране на материалните запаси. От началото на годината те намаляват с 24 на сто, или 2,2 млн. лв., до 6,7 млн. лв.

В същото време вземанията и задълженията, различни от банкови заеми, не се променят и в резултат на това се подобрява нетният оперативен кеш, който възлиза на 2,774 млн. лв. за полугодието спрямо 444 хил. лв. положителен оперативен нетен паричен поток година по-рано.

През отчетния период са извършени покупки на дълготрайни активи за 319 хил. лв. и са платени заеми за 200 хил. лв. В резултат нетно в дружеството за шестмесечието постъпват 2,255 млн. лв., като към края на юни паричните средства и еквиваленти възлизат на 3,6 млн. лв. спрямо 1,3 млн. лв. година по-рано.

Нетната печалба на акумулаторния производител възлиза на 227 хил. лв. за полугодието при печалба от 2 млн. лв. година по-рано. Продажбите паднаха с 54 на сто до 8,6 млн. лв.

Само за второто тримесечие са реализирани нетни приходи от продажби за 4,3 млн. лв., което е спад от 50% на годишна база. През второто тримесечие печалбата на Елхим е 226 хил. лв. спрямо печалба от хиляда лева за първото тримесечие.

Делът на заемните средства в общото финансиране на активите на дружеството е минимален.

С данните от последния отчет съотношението цена/печалба е 8, цена/счетоводна стойност на акция е 0,7, а цена/продажби е 0,6.

Днес нямаше сделки с акциите на Елхим.

Свързани компании:

Елхим-Искра АД(ELHM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 12.09.22 г.
fallback