fallback

Новият икономически министър се захваща с преглед на енергийните проекти

Трайчо Трайков каза, че прегледът ще бъде направен по възможно най-бързия начин

15:18 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Трайчо Трайков. Снимка: EVN България - бившият работодател на министъра

Всички големи обекти в сферата на енергетиката ще бъдат прегледани. Това посочи новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при официалното приемане на поста от досегашния министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Трайков каза, че прегледът ще бъде направен по възможно най-бързия начин. Той посочи още, че до края на седмицата ще обяви ресорните заместник-министри и екипа, с който ще работи.

В отговор на въпрос Трайков каза, че не съществува теза за незабавно предлагане на борсата на акции на Български енергиен холдинг, но е възможно това да бъде направено по-късно.

Петър Димитров подари на приемника си макет на вятърен генератор, а Трайчо Трайков му даде икономическата програма на ГЕРБ.

Имаме много работа и тя е свързана с това, че в международната преса във всяка статия за България думата корупция се среща средно по три пъти, каза Трайков. Приоритетите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще бъдат спазването на принципите за икономическа целесъобразност, защита на националния интерес и спазване на законосъобразните процедури, заяви той.

Трайков посочи, че когато тези критерии са представени по прозрачен и ясен начин в енергийните проекти, ще има добра база за вземане на решение за тях. Той добави, че разчита да работи в диалог както с екипа си в министерството, така и със социалните партньори и неправителствените организации.

На въпрос дали ще бъдат преразгледани проектите за АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис", Трайков отговори, че те фигурират в неговия списък и ще бъдат прегледани. Той отбеляза, че все още не е запознат с условията по договора за строителство на АЕЦ "Белене" и с евентуалните клаузи за изплащане на неустойки, ако проектът бъде прекъснат.

В отговор на въпрос Трайков заяви, че "Топлофикация-София" трябва да бъде раздържавена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:28 | 29.08.22 г.
fallback