fallback

Захарни заводи очаква 700 хил. лв. консолидирана печалба за полугодието

Големи клиенти на дружеството като Винпром Карнобат и Пещера са създали собствени мощности за спирт

11:39 | 27.07.09 г.

Захарни заводи АД ще отчете консолидирана печалба от 700 хил. лв. за първото полугодие на 2009 г., съобщават от дружеството чрез БФБ-София. За първото тримесечие на 2009 г. консолидираната печалба бе 519 хил. лв., а за първото полугодие на 2008 г. бе 1,6 млн. лв. Спадът на годишна база е 56%.

Изпълнителният директор и председател на управителният съвет инж. Стоян Шубеков подава оставка по здравословни причини. Временно длъжността ще се поеме от Валентина Ралева, която е член на управителния съвет и финансов директор на дружеството, съобщават от Захарни заводи АД.

Големи клиенти на завода за спирт в Захарни Заводи АД като Винпром Карнобат и Винпром Пещера вече имат собствени мощности за спирт и не купуват от дружеството. Въпреки ръста на износа на спирт с 62% на годишна база дружеството има достатъчно готова продукция и през август 2009 г. заводът за спирт няма да работи. Въпреки спада на продажбите за реконструкция в завода са вложени 2 млн. лв. за първото полугодие на 2009 г.

В ремонтно-механичния завод поръчките за отливки са драстично намалели, като дружеството търси вариант да обедини ремонтно-механичния завод и завода за захар, за да намали разходите си.

От Захарни заводи обещават, че няма да има масови уволнения, без да уточняват какви уволнения са осъществени до момента и какви предстоят.

В завода за захарни изделия за първите шест месеца на 2009 г. има ръст на продажбите за вътрешния пазар с 3%. Заявките от чуждестранните клиенти обаче са намалели с 14% и дружеството предприема мерки за експанзия към страните от Балканския полуостров и Русия.

Предстои решаването на проблема със суровината на завода за захар, след като от 1 октомври 2009 г. националните квоти за нерафинирана захарна тръстика ще отпаднат и ще бъдат заменени от общоевропейски квоти. Дружеството се е опасявало, че Англия, Франция и Испания имат утвърдени контакти с бившите си колонии за внос на нерафинирана захарна тръстика и могат да постигнат по-изгоден внос. От Захарни заводи АД обаче твърдят, че са предприели мерки с цел осигуряване на суровина, дори в обеми по-големи от настоящите, което ще осигури по-пълно натоварване на рафинерията в дружеството.

За последните 3 месеца акциите на дружеството губят 11% от стойността си до 2 лв. за акция и 16,7 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Захарни заводи АД(ZHZA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:58 | 31.08.22 г.
fallback