fallback

ИТ специалисти, търговци и счетоводители са най-търсените кадри през юли

От компаниите за подбор на персонал свързват август предимно с отпуски и очакват по-голямо раздвижване на пазара на труда през септември

10:47 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-търсените кадри на пазара на труда у нас през юли са ИТ специалистите, търговците и счетоводителите. Това показва проучване на Investor.bg сред компаниите за подбор на персонал.

Сред ИТ специалистите се търсят предимно софтуерни специалисти и разработчици. Търсенето в този бранш е свързано с продължаващата тенденция за аутсорсване на ИТ услуги. През юни ИТ компаниите у нас подновиха търсенето на кадри до нивата отпреди кризата.

Търговци с доказани продажбени умения се търсят в различни сектори, като най-голямо е търсенето във веригите за продажби на дребно. Глад за търговски представители се наблюдава предимно извън София, търсени са и специалисти и мениджъри по продажби.

През юли се наблюдава глад за финансови контролери и счетоводители с опит и много добро владеене на английски или немски език във връзка с отварянето и/или разширяването на водещи вериги в сектора на бързооборотните стоки.

Сред най-търсените за попълване от работодателите позиции през месеца попадат тези за специалисти "Обслужване на клиенти", които да владеят един западен език на много високо ниво плюс английски език на работно ниво. "Вече се наблюдава тенденцията подобни кадри да имат и допълнителни умения, като например опит в обработването на специфични документи (обикновено свързани с цифри) или търговски умения. Разбира се и преди тези специалисти извършваха подобни дейности, но минаваха интензивно входящо обучение, докато сега се търсят готови кадри, които да постигат желаните търговски резултати много по-бързо поради ефектите от финансовата криза", коментираха от Manpower Bulgaria Ltd.

През юли се наблюдава глад за кадри (предимно медицински представители и продуктови мениджъри) във фармацевтичния сектор, който е един от малкото, които продължават да се развиват.

И този месец търсенето на кадри за кол-центровете остава актуално. Наблюдава се още търсене на неквалифициран персонал в производството и строителството, както и глад за кадри на по-високо управленско ниво като технически директори и ръководители. Юли се характеризира и с търсене на служители предимно за сезона, като има и запитвания в сферата на ресторантьорството.

"Обикновено лятото не е най-активният сезон за търсене на кадри, а и да не забравяме, че предстоят промени в политиката на България предвид новия кабинет", припомниха от Manpower.

От компаниите за подбор на персонал свързват август предимно с отпуски и пътувания и не очакват драстични промени в търсенето на кадри, като предвиждат затишие по отношение на търсенето.

По-голямо раздвижване на пазара на труда у нас участниците в проучването очакват през септември, когато активно търсещите работа ще станат повече. От Synectica Company изказаха предположение, че най-трудни за попълване от работодателите през септември отново ще са търговските длъжности на различни нива.

"Търсенето през септември ще зависи изключително много от политиката на правителството и как то ще съумее да привлече нови инвеститори в страната, тъй като директните чуждестранни инвестиции в България стремглаво намаляват и държави като Румъния, Сърбия и Македония ни изпреварват в това отношение според последния доклад на Световната банка", казаха от Мanpower.

"Поради финансовата криза има значително намаляване на възнаграждението за търсените специалисти в различни сфери в сравнение с миналата година и все по-голям брой неквалифицирани кадри, които си търсят работа", посочиха от Хрисела-Перфект Консулт ЕООД.

*В проучването взеха участие Хрисела - Перфект Консулт ЕООД, Manpower Bulgaria Ltd., Monday Ltd., Synectica Company и Icap Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:43 | 12.09.22 г.
fallback