fallback

Бизнес климатът по сектори и неконсолидирани отчети през седмицата

В четвъртък ще стане ясна производствената инфлация в промишлеността за юни

08:38 | 27.07.09 г.

През седмицата ни очакват множество корпоративни отчети за полугодието на неконсолидирана основа, от които ще стане ясно как се отразява кризата на българските публични компании и през второто тримесечие. 

Първите три месеца на годината бяха рекордно лоши за продажбите на промишлените дружества. Разработеният от Investor.bg Индекс на продажбите на промишлените публични компании слезе на тригодишно дъно. Темпът на спад на Индекса се ускори през първото тримесечие на 2009 г. до 27,2% от 9,3% спад на годишна база през четвъртото тримесечие на 2008.

До момента финансовите резултати публикуваха Монбат АД, Юрий Гагарин АД, Корпоративна търговска банка АД, Българо Американска Кредитна Банка АД, Стара планина Холд (консолидиран отчет), М+С Хидравлик АД, Елхим Искра АД, Хидравлични елементи и системи АД, ФеърПлей Пропъртис, ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ, Хидропневмотехника, Трансинвестмънт АДСИЦ, Декотекс, Актив Пропъртис, Плевен Булгартабак, Булгартабак Холдинг, Етропал, Велина АД, ТК Холд, Доверие Обединен Холдинг, Вапцаров Холдинг АД.

В понеделник Националният статистически институт (НСИ) ще разпространи данни за пътуванията на българите в чужбина и посещенията на чужденци в България за юни месец.

Също днес Българска народна банка ще публикува лихвената статистика за миналия месец.

Във вторник НСИ ще обяви бизнес климата в промишлеността, строителството, търговията и услугите за юли 2009. През юни в сравнение с май месец равнището на общия показател на бизнес климата спадна с 1,1 пункта като влошаване имаше във всички наблюдавани отрасли с изключение на сектора на услугите.

В четвъртък националната статистика ще публикува на сайта си окончателните данни за стокообмена на България за миналата година.

Същия ден ще стане известен и индексът на цените на производител в промишлеността за месец юни. Общият индекс на цените на производител през май 2009 г. бе с 0,7% над равнището на предходния месец, но на годишна база той намаля с 6,7%. За сравнение, през април общият индекс на цените на производител отчете спад от 0,6 на сто на месечна база и от 6,1 на сто на годишна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 24.07.09 г.
fallback