Българо-ирландското дружество "Бляк сий шелс" ООД, което изгражда в залива край Каварна най-голямата ферма в Европа за отглеждане на черни миди, очаква добив от 3500 тона миди годишно, когато фермата достигне пълния си капацитет.
От дружеството планират до 5 години площта на миденото поле да достигне 2000 дка. По думите на ръководителя на фирмата Найден Станев, цитиран от БТА, по-големи мидени плантации ще има само в Нова Зеландия.
Инвестициите за изграждането на плантацията са на стойност над 2 млн. лева. Дружеството започва да гради мидената ферма през 2004 г. с търсене на ноу-хау технология чрез проучвания в България и Ирландия. За изследванията са вложени около 200 хил. евро.
Фермата е специално пригодена за Черно море, като мястото е избрано след предварителни изследвания на района. Експерименталните дълги линии, на които се отглеждат мидите, издържат на 9 бала вълнение и скорост на ветровете 130 км/ч.
Дружеството е регистрирано като биологичен производител и предлага на пазара екологично чист продукт. При извършване на операциите мидите нямат съприкосновение с пясъчен терен или други замърсители, няма и остатъчен продукт, който би замърсил водата.
Операциите по събирането на материала, поставянето му в мидени чорапи и връщането му във водата за допълнително нарастване, прибирането, почистването и сортирането на мидите се осъществяват на борда на специализиран моторен кораб, изграден по програма САПАРД. Сега проектът по модернизацията му и разширяването на плантацията продължава по оперативните програми за рибарство и аквакултури.
Все още част от обработката на мидите се извършва ръчно. В момента от плантацията се вадят по 1-2 тона миди дневно. След предстоящата модернизация на кораба се очаква добивът да достигне 40-60 тона миди на ден.
Планирано е още изграждане на цех за преработка на аквапродукти. В момента са направени проучванията дали мястото отговаря на изискванията, след което фирмата ще се обърне към община Каварна, за да го вземе на концесия.
Продукцията на фермата ще е основно насочена за износ, тъй като българският пазар е все още свит, коментира Станев. Според него основен проблем на мидопроизводителите в България е добивът на миди от нерегламентирани находища.
Миди се вадят от плантацията целогодишно. През зимния сезон добивът е предназначен основно за преработвателните фабрики, а през лятото продукцията се насочва към търговската мрежа и заведенията по нашето Черноморие, обяснява Станев.