fallback

Чакаме новите критики за престъпността у нас

Днес ще бъде официално оповестен междинният доклад на ЕК за правосъдието в България

08:52 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Докладът на Европейската комисия (ЕК) за правосъдие и вътрешни работи в България излиза днес и в него няма да има препоръка за предпазна клауза, пише АФП.

От Брюксел уверяват, че в документа критиките няма бъдат спестени заради смяната на властта у нас. Най-съществените от тях ще бъдат за корупцията и недостатъчното съдебни действия срещу нея.

Комисията няма да препоръча предпазна клауза, защото вместо да ускори реформата в съдебната система подобна мярка може да блокира промените напълно.

И докато най-големите критики отново са за липсата на воля за борба с корупцията по високите етажи на властта, похвалите са за борбата срещу злоупотребите с еврофондове, за работата на Инспектората към ВСС и функционирането на Комисията „Кушлев".

На 19-те страници ЕК е по-малко критична от преди.

Старите слабости обаче са налице: няма ефикасна организация за борба с организираната престъпност и корупцията.

ЕК обаче признава, че вече има повече присъди от преди, но след споразумение с прокуратурата, наказанията по тях са минимални. "... уличните убийства продължават, а добре познати престъпници биват или освобождавани от затвора или получават леки присъди, заради които пак изглеждат като недосегаеми", пише в проектодоклада.

Според Брюксел много магистрати или дознатели не започват разследване, когато усетят, че заподозреният за корупция се ползва с, цитирам: „добри връзки".

Затова „България трябва да обмисли създаването на специализирани структури за разследване и осъждане на виновни за корупция по високите етажи на властта и за организирана престъпност."

През есента ще има още един доклад за управлението на еврофондовете в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
fallback